Քաղաքական գործընթացները Ֆրանսիայի կուսակցական համակարգում (պատմաքաղաքագիտական ակնարկ) - Քեռյան, Գարիկ (Լիմուշ հրատ.)
Ֆրանսիայում մինչ 1990-ական թթ. կեսերը հատկապես առանձնանում էին երեք խոշոր կուսակցություններ, որոնք պառլամենտական ընտրություններում հավաքում էին ընտրողների ձայների 20 տոկոսից ավելին, և երեք փոքր ընդդիմադիր կուսակցություններ, որոնք հավաքում էին ընտրողների ձայների 10-15 տոկոսը: 2017թ. նախագահական ընտրություններում առաջին անգամ հետպատերազմյան Ֆրանսիայի պատմության մեջ ավանդական կուսակցությունները, որոնք վեց տասնամյակ շարունակ տնօրինում էին երկրի քաղաքական իշխանությունը, կորցրին իրենց դիրքերը: До половины 1990-х годов во Франции отличались три политические партии, которые в парламентских выборах набирали до двадцати процентов голосов избирателей. Рядом с ними существовали также три малые партии с результатом голосов в 10-15 процентов. В президентских выборах 2017 года впервые в истории послевоенной Франции руководящие партии после шестидесятилетнего политического правления потеряли свои позиции. Until the half of the 1990s, three political parties prevailed in France, which gained up to 20 percent of electoral votes in the parliamentary elections. Next to them, there were also three small parties that got 10-15 percent of votes. During the 2017 presidential election, for the first time in the history of post-war France, traditional parties lost their positions after 60 years of political rule.
Keywords: Կուսակցություններ; Քաղաքականություն; Կուսակցական համակարգ