Феномен разделенных народов (на примере осетинского народа) - Тадтаев, Таймураз (Լիմուշ հրատ.)
Статья посвящена разделенному осетинскому народу, который в настоящее время компактно проживает в Северной Осетии - Алании и Южной Осетии, взаимоотношениям России и Осетии с момента вхождения единой Осетии в состав Российской империи в 1774 году. Особое внимание уделяется грузино-осетинскому противостоянию и борьбе за независимость Южной Осетии, рассматриваются причины и последствия раздела Осетии, а также возможности объединения двух Осетий. Հոդվածում ներկայացվում է մասնատված օսեթական ժողովուրդը, որն այժմ միաձույլ բնակվում է Հյուսիսային Օսեթիա-Ալանիայում և Հարավային Օսեթիայում: Անդրադարձ է կատարվում նաև Ռուսաստանի և Օսեթիայի փոխհարաբերություններին՝ սկսած 1774 թվականից, երբ միասնական Օսեթիան մտավ Ռուսական կայսրության կազմի մեջ: Հատուկ ուշադրություն է դարձվում վրաց-օսեթական հակամարտությանն ու Հարավային Օսեթիայի անկախության համար մղված պայքարին: Դիտարկվում են Օսեթիայի մասնատման պատճառներն ու հետևանքները, ինչպես նաև երկու Օսեթիաների միավորման հնարավորությունները: The article is devoted to the divided Ossetia people, currently residing in North Ossetia – Alania, and South Ossetia. It also touches upon the relations between Russia and South Ossetia since joining of the united Ossetia into the Russian Empire in 1774. Particular attention is paid to the Georgian-Ossetian confrontation and struggle for the independence of South Ossetia, to the causes and consequences of the division of Ossetia, as well as the possibility of combining the two Ossetia
Keywords: Международные отношения