Սահմանապահ զորամասերի ստեղծման հիմնախնդիրը առաջին հանրապետությունում (1918-1920 թթ.) - Վիրաբյան, Վանիկ (Լիմուշ հրատ.)
Հայկական բանակի կայացման դժվարությունները, այդ թվում պետականորեն կարևոր ՀՀ սահմանի պահպանության կազմակերպման հիմնախնդիրները գլխավորապես պայմանավորված էին այն տնտեսաքաղաքական ծանրագույն պայմաններով, որոնցում գտնվում էր երկիրը: Սակայն անգամ այդ դժվարին պայմաններում բանակաստ եղծ գործընթացները և որոնումները համառորեն շարունակվում էին, և կառավարությունը որոշակի ուշադրություն էր դարձնում հանրապետության պետական անվտանգության համակարգի կարևոր բաղկացուցիչ հանդիսացող սահմանապահ զորամասերի ձևավորմանը և կուտակված հիմնախնդիրների լուծմանը՝ այն դիտելով որպես կարևոր նախապայման հանրապետության պաշտպանունակության ամրապնդման, երկրի սահմաններն արտաքին վտանգից ապահովագրելու խնդրում: Трудности формирования армянской армии, включая важные для государства вопросы защиты армянской границы, были в основном обусловлены теми тяжелыми экономическими и политическими условиями, в которых находилась страна. Но даже в этих сложных условиях процессы формирования армии настойчиво продолжались, и правительство уделяло особое внимание формированию пограничных подразделений системы государственной безопасности и решению накопившихся проблем, рассматривая это как важную предпосылку для укрепления обороноспособности республики и прикрытия границ страны от внешних угроз. The difficulties in the formation of the Armenian army, including the state-important issues of the protection of the Armenian border, were mainly conditioned by the massive economic and political conditions the country was stuck in. But even in these difficult conditions, the armyforming processes persistently continued, and the government paid special attention to the formation of frontier troops of the state security system and to the solution of the accumulated problems, considering them to be an important prerequisite for strengthening the republic’s defense capability and covering the country's borders from external threats.
Keywords: Հայկական բանակ; Պատմություն