Հիմնադրամների, սփյուռքահայ բարեգործական կազմակերպությունների և անհատ բարերարների աջակցությունը Արցախի ազատագրված տարածքների զարգացման գործում - Վարդանյան, Արարատ (Լիմուշ հրատ.)
Հետպատերազմյան տարիներին հնարավորություն ստեղծվեց իրականացնել պատերազմից խիստ տուժած և ազատագրված տարածքների վերաբնակեցման, ավերված տնտեսության և այլ ոլորտների վերականգնման ու զարգացման բազմաթիվ ծրագրեր: Բայց և այնպես Արցախի Հանրապետությունն ի վիճակի չէր սուղ պետական միջոցներով լուծելու իր առջև ծառացած բոլոր խնդիրները: Լինելով չճանաչված պետություն՝ իր սոցիալ-տնտեսական, մշակութային, կրթական, առողջապահական և այլ ոլորտների զարգացման համար զրկված է միջազգային ֆինանսական կազակերպություններից վարկեր ստանալու հնարավորությունից: Այդ առումով անգնահատելի է հիմն ադրամների, սփյուռքահայ բարեգործական կազմակերպությունների օգնությունը: Արցախին օգնելու գործում մեծ ավանդ ունեն սփյուռքահայ անհատ բարերարները, որոնք իրականացնում են բազմաբնույթ ծրագրեր: Послевоенный период предоставил возможность для осуществления многочисленных программ по переселению в наиболее пострадавшие и освобожденные земли, а также по восстановлению и развитию разрушенной экономики и других сфер. Но и тогда Республика Арцах была не в состоянии решить все существующие проблемы, используя только государственные средства. Будучи непризнанным государством, республика лишена возможности получать кредиты на развитие экономической, социальной, культурной, образовательной, здравоохранительной и других сфер от международных финансовых организаций. Следовательно, поддержка Армянской диаспоры, благотворительных организаций и фондов является неоценимой. Велика роль отдельных спонсоров, благодаря финансовой поддержке которых претворились в жизнь многие благотворительные программы. The post-war period provided an opportunity to implement numerous programs to resettle the severely damaged and liberated lands, as well as to restore and develop the destroyed economy and other areas. But even then, the Republic of Artsakh was not able to solve all the existing problems using only state funds. Being a non-recognized state, the Republic of Artsakh is deprived of the opportunity to receive loans for the development of economic, social, cultural, educational, health and other spheres from international financial organizations. Consequently, the support of the Armenian Diaspora, charities and foundations is invaluable. The role of individual sponsors, who carry out a number of charitable programs in Artsakh, is great. Many charitable programs have been implemented due to their financial support.
Keywords: Բարեգործություն