Հայ կանայք 1988-1990թթ. Սումգայիթի և Բաքվի ոճրագործությունների հորձանուտում - Ավանեսյան, Իսկուհի (Լիմուշ հրատ.)
Համազգային պայքարը ճնշելու նպատակով Ադրբեջանը դիմեց վայրագ բռնությունների: Պետական մակարդակով իրագործվեց ցեղասպանություն, ջարդ Ադրբեջանի Սումգայիթ և Բաքու քաղաքներում: Առավել դաժան գործողություններ իրականացվեցին հայ կանանց նկատմամբ՝ նվաստացում, տանջամահ անել՝ հենց հարազատների աչքի առաջ: Այդ ողբերգական իրադարձությունների հորձանուտում հայտնված կանանց վկայություններում բազմաթիվ են ջարդարարների վայրագությունների մասին փաստերը: Սանձազերծված բռնությունների առթիվ բողոքի ձայն բարձրացնող կանայք պահանջեցին պատժել հանցագործներին: Չնայած հակառակորդի ճնշումներին՝ կանայք դիմակայեցին բոլոր մարտահրավերներին և իրենց նշանակալի դերը ունեցան Արցախի ազգային-ազատագրական պայքարում: Для подавления нац. борьбы Азербайджан применил жестокие насильственные меры. На государственном уровне был совершен геноцид армянского населения в азербайджанских городах Баку и Сумгаит. Наиболее жестокие действия были совершены в отношении армянских женщин: унижения, пытки, часто в присутствии их родных. Множество женщин, оказавшихся в омуте этих трагических событий, свидетельствуют о бесчисленных зверствам погромщиков. Женщины выразили свой протест против безнаказанного насилия, потребовав наказать преступников. Несмотря на давление противника, женщины сумели противостоять всем вызовам и сыграть значительную роль в национально-освободительной борьбе Арцаха. In order to suppress the national struggle, Azerbaijan undertook ferocious violence. The massacres in Azerbaijani cities Baku and Sumgait were realized on the state level. The most severe cruelties were towards the women – humiliation, tortures in presence of relatives. There exist numerous facts of violences from testimonies of women who were in those tragic events. Because of rampant violences, the protesting women claimed to punish criminals. Despite the pressures of the enemy, women resisted challenges and had their significant role in the Artsakh national struggle.
Keywords: Ցեղասպանություն; Պատմություն