Հոմեոստազի պահպանման մեխանիզմերը և դրանց շեղումերը հոգեբանական տեսանկյունից - Շալունց, Ն․
Այսօր բուռն զարգացում են ապրում հոգեթերապիան, հոգեսոմատիկ հիվանդությունների ուսումնասիրումը, և արժևորվում է հիվանդությունների հոգեբանական ասպեկտների բացահայտումը: Անհրաժեշտ է, որ մարդիկ, ապրելով ճգնաժամային ժամանակաշրջանում, կարողանան պահպանել ներքին կայունությունը՝ հոմեոստազը, որի անբաժան մասն է հոգեբանական հավասարակշռությունը։ Հոմեոստազի պահպանման մեխանիզմներն ազդում են նաև հոգեկան բարեկեցության վրա: Հոմեոստազի պահպանման մեխանիզմների՝ իմուն և նյարդահումորալ ախտաբանությունները բազմաթիվ ու բազմազան են, և դրանց հոգեբանական բաղադրիչի մասին փաստերը անքակտելի են: Այսինքն՝ բացահայտելով հիվանդությունների հոգեբանական առանձնահատկությունները, կարելի է նոր թափ հաղորդել դրանց բուժման ընթացքին: Сегодня бурно развивается психотерапия, исследование психосоматических заболеваний, и становится необходимым раскрытие психологических аспектов заболеваний. Живя в период кризисов, необходимо, чтобы люди умели сохранять внутреннюю стабильность – гомеостаз, неотъемлемой частью которого является психологическое равновесие. Механизмы сохранения гомеостаза влияют также на психологическое благосостояние. Иммунные и нейрогуморальные патологии механизмов сохранения гомеостаза многочисленны и многообразны, а факты, говорящие о наличии в них психологического составляющего, неоспоримы. Таким образом, выявляя психологические особенности заболеваний, можно дать новый оборот процессу лечения. In our days,the psychotherapy and the study of psychosomatic diseases are developing rapidly and the discovery of psychological aspects of diseases is valued. Living in a period of crisis, people need to be able to maintain internal stability, in other words homeostasis, of which inseparable part is a psychological balance. The mechanisms of homeostasis maintenance also affect the mental well-being. Immune and neurohumoral pathologies of the mechanisms of homeostasis maintenance are numerous and varied and the facts about their psychological components are inseparable. So, discovering the psychological features of diseases, we can give a new impetus to their treatment.
Keywords: Հոգեբանություն