Հայ մանկապատանեկան խմբերգային երաժշտութեան հիմնադրութեան հոլովոյթը` մինչև Կոմիտաս - Քէշիշեան, Զաքար
Հոդուածին մէջ քննուած են հայ մանկապատանեկան խմբերգային երաժշտութեան ակունքները: Կարա-Մուրզայի շնորհիւ խմբերգային արուեստը սկսաւ տարածում գտնել հայ իրականութեան մէջ: Նա իր գործունէութիւնը ծաւալած է շրջաններու մէջ, մինչդեռ Մակար Եկմալեան, Գրիգոր Սիւնի, Ստեփան Դեմուրեան եւ Կոմիտաս կեդրոնացած էին քաղաքի մը մէջ՝ նկատառելի մակարդակի հասցնելով հայ երգչախմբային կեանքը: В статье исследуются истоки армянской детской хоровой музыки. Благодаря Кара-Мурзе в армянской действительности стало распространяться хоровое искусство. В то время как Макар Екмалян, Григор Сюни, Степан Демуриан и Комитас были сосредоточены в одном городе, он работал в регионах, подводя армянскую хоровую жизнь до значительного уровня. The article examines the origins of Armenian children's choral music. Thanks to Kara-Murza, choral art began to spread in Armenian reality. While Makar Yekmalyan, Grigor Syuni, Stepan Demurian and Komitas were concentrated in one city, he worked in the regions, bringing the Armenian choral life to a significant level.
Keywords: Արվեստներ; Երաժշտութիւն