Հոգեբանական պաշտպանական մեխանիզմների և անձնային կառույցների փոխհարաբերությունները երիտասարդների մոտ - Ժամկոցյան, Ռուզաննա
Ժամանակակից հասարակությանը ներկայացվող մարտահրավերներին զուգընթաց կարևորվում են անձնավորության ադապտացիայի, անձի հոգեբանական կառույցների պաշտպանության, դրանց հասունացման հիմնախնդիրները: Հոդվածում ներկայացված են երիտասարդների հոգեբանական պաշտպանական մեխանիզմների և անձնային կառույցների փոխհարաբերությունների առանձնահատկությունները: Հետազոտության տեսամեթոդական հիմքն են կազմում Բ.Գ.Անանևի անձի կառուցվածի վերաբերյալ տեսությունը և հոգեբանական պաշտպանական մեխանիզմների վերաբերյալ հոգեդինամիկ տեսությունը: Հետազոտության ընթացքում ուսումնասիրվել են 22-25 տարեկան երիտասարդների անձնային կառույցները՝ կամքը, ինտելեկտն ու հույզերը: Հոգեբանական պաշտպանական մեխանիզմների ուսումնասիրության համար կիրառել ենք Ռ. Պլուտչիկի, Գ. Կելլերմանի և Հ.Ռ. Կոնտեի «Կյանքի ոճի ինդեքս» (Life Style Index, LSI) հարցարանը: Տվյալները ենթարկվել են համահարաբերակցային վերլուծության։ Наряду с вызовами, стоящими перед современным обществом, проблемы адаптации личности, защиты психологических структур человека, их созревание стали более важнымы. В статье представлено соотношение механизмов психологической защиты и структур личности молодых людей. Теоретической и методологической основой исследования являются теории Б.Г. Ананьева о структуре личности и психодинамическая теория механизмов психологической защиты. В ходе исследования были изучены личностные структуры молодых людей (22-25 лет), такие как воля, интеллект и эмоции. Для исследования механизмов психологической защиты использовали опросник Плутчика Р., Келлерманна Х. и Конте Х. Life Style Index, (LSI). Результаты подверглись корреляционному анализу․ Along with the challenges presented to modern society problems of personality adaptation, protection of psychological structures of the person, their maturation become more significant. The article presents the correlation of psychological defense mechanisms and the structures of personality of young people. The theoretical and methodological basis of the research are the theory of B.G. Ananev about the structure of the person and psychodynamic theory of psychological defense mechanisms. During the research have been studied personal structures of young people (22-25 y.), such as will, intellect and emotions. For the study of psychological defense mechanisms we used the questionnaire of Plutchik R., Kellermann H.and Conte H.R. Life Style Index, LSI. The results were subjected to correlation analysis.
Keywords: Հոգեբանություն