Բնական մենաշնորհի գործունեությունների տեսակները և առանձնահատկությունները - Սողոմոնյան, Միքայել (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածում բացահայտվում է բնական մենաշնորհի տարբերությունները մենաշնորհի մյուս տեսակներից՝ նշելով, որ բնական մենաշնորհը ոչ թե ձգտում է մաքսիմացնել իր շահույթի ծավալները, այլ կոչված է ապահովելու հավասարակշռություն հանրային ծառայության ապրանքների արտադրության և սպառման միջև: Բնական մենաշնորհը ստեղծվում է տնտեսության այն ոլորտներում, որտեղ շուկայի պահանջարկն ապահովում է մեկ վաճառող կամ երկրորդի առկայությունը հնարավոր չէ մատեցումը: Աղյուսակի միջոցով բերվում են ցանցային ենթակառուցվածքների տեսակները բնական մենաշնորհի 4 ոլորտների համար (վառելիքաէներգետիկ, կոմունալ սպասարկումն եր, տրանսպորտային կապ և հեռահաղորդակցություն)՝ առանձնացնելով շահագործման ճյուղերը, ենթակառուցվածքային ցանցերը և գործողությունների իրականացման ուղղությունները: Գծապատկերով ներկայացվում են բնական մենաշնորհի տեսակները՝ տալով դրանց հիմնական գործառույթները: В статье рассматриваются отличия естественных монополий от других видов монополий. Отмечается, что естественная монополия не стремится к максималиизации обьема своей прибыли, а призвана обеспечить равновесие между производителями и потребителями товаров (услуг). Естественные монополии создаются в тех отраслях, где спрос рынка полностью обеспечивает подхода: одна фирма или невозможно наличие второй фирмы. С помощью таблицы приводятся виды сетевой инфраструктуры в 4-ех сферах естественной монополии (топливно-энергетическая, коммунальное обеспечение, транспортная связь, телекоммуникации), выделяя эксплуатационные отрасли, инфраструктурные сети и направление деятельности. Представлены также виды естественных монополий, их основные функции. The article discovers the differences between natural monopolies of other types of monopolies. It is noted that a natural monopoly does not seek to maximize the volume of its profits, but is called to ensure a balance between producers and consumers of goods (services). The natural monopolies are created in those industries where market demand fully provides an approach: one firm or the absence of a second firm. The table provides the types of network infrastructure in four spheres of natural monopoly (fuel and energy, communal provision, transport communications, telecommunications), highlighting the operational sectors, infrastructure networks and activities. Also represented are the functions of the appearance of natural monopolies, their main functions.
Keywords: Ցանցային ենթակառուցվածքներ; Տնտեսագիտություն