Применение метода интраоперационного нейромониторинга при хирургии щитовидной железы (наш первый опыт) - Варжапетян, А. М.; Месропян, Р. Н.; Петросян, Д. И.; Варжапетян, Л. А. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Հետազոտության նպատակն է գնահատել թիրեոիդէկտոմիաների ժամանակ հետադարձ կոկորդային նյարդերի նեյրոմոնիթորինգի դերը և ազդեցությունը բուժման արդյունքներում։ Կատարվել է 2018-2021 թթ. ընթացքում թիրեոիդէկտոմիայի ենթարկված 656 հիվանդների բուժման արդյունքների ռետրոսպեկտիվ վերլուծություն։ Հիվանդները բաժանվել են 2 համարժեք խմբի։ 357 հիվանդի վիրահատության ընթացքում (առաջին խումբ) իրականացվել է հետադարձ կոկորդային նյարդերի նեյրոմոնիթորինգ, ստուգիչ երկրորդ խմբում (299 հիվանդ) նեյրոմոնիթորինգ չի իրականացվել։ Առաջին խմբում հետադարձ կոկորդային նյարդի վնասում արձանագրվել է 7 դեպքերում (6-ի մոտ անցողիկ պարեզ(1,68%), 1-ի մոտ՝ կայուն պարալիչ (0,28%), երկրորդ խմբում հետադարձ կոկորդային նյարդի վնասում արձանագրվել է 30 դեպքերում (21-ի մոտ՝ անցողիկ պարեզ (7,02%), 9-ի մոտ՝ կայուն պարալիչ (3,01 %): Բուժման արդյունքների համեմատական վերլուծությունը Хи-квадрат կրիտերիայի կիրառմամբ թույլ է տալիս եզրակացնել, որ թիրեոիդէկտոմիաների ժամանակ հետադարձ կոկորդային նյարդերի նեյրոմոնիթորինգի կիրառումը վիճակագրորեն հավաստի (p<0.001) նվազեցնում է նշված նյարդի վնասման և հետվիրահատական պարեզների/պարալիչների առաջացման հավանականությունը։ The purpose of the study is to assess the role of neuromonitoring of the recurrent laryngeal nerves during thyroidectomy and its effect on the treatment results. A retrospective analysis of the treatment results of 656 patients, who underwent thyroidectomy during 2018-2021, was carried out. The patients were divided into 2 equal groups. Intraoperative neuromonitoring of the recurrent laryngeal nerves was performed in 357 patients (first group), neuromonitoring was not performed in the second control group (299 patients). In the first group, recurrent laryngeal nerve damage was recorded in 7 cases (transient paresis in 6 cases (1,68%), permanent paralysis in one case (0,28%)), in the second group, recurrent laryngeal nerve damage was recorded in 30 cases (transient paresis in 21 cases (7,02%), permanent paralysis in 9 cases(3,01 %)). The comparative analysis of the treatment results using the Xi-square criteria allows us to conclude that the use of neuromonitoring of the recurrent laryngeal nerves during thyroidectomies statistically reliably (p<0,001) reduces the probability of damage and the occurrence of postoperative paresis/paralysis to the above mentioned nerve.
Keywords: Эндокринология