Псориатический артрит: современные подходы к лечению - Эфремиду, М. Л.; Осипян, М. А.; Казинян, И. С.; Гиносян, К. В. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Փսորիատիկ արթրիտը փսորիազի հետ ասոցացված, իմունմիջնորդավորված, հետերոգեն բորբոքային հիվանդություն է, որը ներառում է ինչպես հոդային, այնպես էլ արտահոդային կլինիկական դրսևորումներ: Վաղ ախտորոշումն ու բուժումը զգալիորեն կանխում են հիվանդության վատթարացումը և բարելավում բուժառուների կյանքի որակը: Բուժման նոր մեթոդներում խորհուրդ է տրվում հաշվի առնել հիվանդության կլինիկական «դոմենները» (disease domain)՝ արթրիտ, էնթեզիտ, դակտիլիտ, սպոնդիլիտ, մաշկի և եղունգների փսորիատիկ ախտահարում և ուղեկցող հիվանդությունների առկայություն: Բուժման ընթացքում հարկավոր է հավատարիմ մնալ «թիրախային բուժման» (T2T- treat to target) սկզբունքին: Psoriatic arthritis is an immunomodulating, heterogen inflammatory diease associated with psoriasis, which has musculoskeletal and systemic clinical manifestations. Early diagnosis and treatment prevent the progression of the disease significantly and improve the patients' quality of life. In the new methods of treatment, it is recommended to take into account he clinic l "domains" of he disease: arthritis, enthesitis, dactylitis, spondylitis, psoriatic lesions of the skin and nails, and comorbidities. During the treatment, it is important to follow the principle of "T2T-treat to target".
Keywords: Ревматология