Ծնողազուրկ և ծնողական խնամքից զրկված երեխաների սոցիալական հարմարման հիմնախնդիրները արդի պայմաններում - Բաղդասարյան, Էլլադա; Մկրտչյան, Իննա (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածում քննարկվում է ծնողազուրկ և ծնողական խնամքից զրկված երեխաների սոցիալական ադապտացիայի առանձնահատկություններն ու դժվարություներն արդի պայմաններում: Բացահայտվում է ծնողազուրկ և ծնողական խնամքից զրկված երեխաների հարմարման գործընթացի կառուցվածքային μաղադրատարրերը, դրանց միջև հոգեբանական հարաբերակցությունը և օբյեկտիվ ու սուբյեկտիվ բնույթի այն դժվարությունները, որոնք հանդիպում են հարմարման ընթացքում: Սոցիալական ադապտացիայի դժվարությունների վերլուծությունը ուղղված է ոչ այնքան օբյեկտիվ անբարենպաստ պայմանների և հանգամանքների բացահայտմանն ու քննարկմանը, այլ առավելապես նրան, որպեսզի հոգեբանական և մանկավարժական տարբեր մոտեցումների, մեթոդների և հնարքների օգնությամբ հնարավորություն տրվի ճակատագրի հարված ստացած երեխային ինքնահաստատվելու, ինքնաիրացվելու, նրա մեջ կյանքի նկատմամբ դրական հույզեր առաջացնելու, ապրելու պահանջմունք արթնացնելու համար: В статье обсуждаются особенности и сложности социальной адаптации сирот и детей, лишенных родительской опеки, в современных условиях. Раскрываются процесс и структурные компоненты адаптации сирот и детей, лишенных родительской опеки, среди которых психологическое взаимодействие и суть объективных и субъективных сложностей, которые встречаются в период адаптации. Анализ сложностей социальной адаптации касается не столько раскрытия объективных неблагоприятных обстоятельств, а преимущественно тому, чтобы разные психологические и педагогические подходы, методы и навыки дали возможность помочь детям, испытавшим удары судьбы, а самоутверждение и самореализация пробудили в них жизненно необходимые положительные эмоции. The article discusses the peculiarities and difficulties of social adaptation of orphans and children deprived of parental care in modern conditions. The process and structural components of the adaptation of orphans and children deprived of parental care are disclosed, among them psychological interaction and the essence of the objective and subjective difficulties encountered in the period of adaptation. Analysis of the complexities of social adaptation concerns not so much the disclosure of objective unfavorable circumstances, but mainly that different psychological and pedagogical approaches, methods and skills provide an opportunity to help children who have suffered destinies, and self-affirmation and self-realization awaken vital positive emotions in them.
Keywords: Հոգեբանական հարաբերակցություն