Կին բուժաշխատողները Արցախյան առաջին պատերազմում - Ավանեսյան, Իսկուհի
1991թ. դեկտեմբերից Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետության դեմ Ադրբեջանի սանձազերծած ագրեսիան արտահայտվում էր բացահայտ զինված ներխուժումներով՝ տարածքները զավթելու, հայ ազգաբնակչության բռնի տեղահանմանը նպատակադրված գործողություններով: Ազատագրական պայքարի խորացմանը զուգահեռ օրեցօր ավելի ու ավելի էին ծավալվում ռազմական գործողությունները, որոնց ընթացքում էլ ստեղծվեց ինքնապաշտպանության համակարգը: Ինքնապաշտպանական մարտերին միացան հարյուրավոր կին կամավորականներ, որոնց հիմնական մասը բուժօգնություն էր ցուցաբերում, անհրաժեշտության դեպքում նաև զենք վերցնում: Կին բուժաշխատողներն իրենց արժանի ավանդն ունեցան ազատամարտում: Նրանք ծանր ու դժվարին պայմաններում փրկեցին բազմաթիվ կյանքեր, շարք վերադարձրին հազարավոր ազատամարտիկների: Агрессия, развязанная Азербайджаном против Нагорно-Карабахской Республики с декабря 1991 года, проявлялась открытыми вооруженными вторжениями: с действиями, направленными на оккупацию территорий и насильственное перемещение армянского населения. Параллельно с углублением освободительной борьбы, день ото дня развязывалось все больше военных операций, в ходе которых и была создана система самообороны. Сотни женщин-добровольцев присоединились к самооборонительным битвам, основная часть которых оказывала медицинскую помощь, а при необходимости, брались и за оружие. Женщины-медики внесли свой достойный вклад в освободительную войну. Since December 1991 the aggression unleashed by Azerbaijan against the Nagorno-Karabakh Republic was manifested in open armed incursions aimed at occupying the territories and forcibly displacing the Armenian population. Along with the extended liberation struggle, more and more military operations expanded, during which the system of self-defense was created. Hundreds of women volunteers joined the self-defense battles, most of them were providing medical assistance and, if necessary, taking up arms. Women medical workers made a worthy contribution to the liberation struggle. They saved many lives in difficult conditions, thousands of liberators were returned to the ranks.
Keywords: Պատմություն