Ժողովրդախոսակցական տարրերը Սուրեն Այվազյանի «Ճակատագիրն հայոց» և «Խնձորեսկ» վեպերում - Մանուչարյան, Սվետլանա (Լիմուշ հրատ.)
Մեր հոդվածում քննել ենք Ս. Այվազյանի «Ճակատագիրն հայոց» և «Խնձորեսկ» վեպերում ժողովրդախոսակցական տարրերի տարբեր կիրառությունները: Ժողովրդախոսակցական բառապաշարի յուրաքանչյուր իրողության ճիշտ և տեղին գործածումն արտացոլում և ընդգծում է բարբառախոս հերոսի հոգեբանությունն ու մտածելակերպը: Վիպական բնագրերին ժողովրդայնություն են հաղորդում գրական բառերի բարբառային տարբերակները, դարձվածքները և դարձվածային միավորները, որոնք հեղինակը օգտագործել է հիմնականում հերոսների խոսքում: Այդ իրողությունները նպաստում են կերպարների խոսքի անհատականացմանը և կենդանի գեղարվեստական կոլորիտի կերտմանը: В нашей статье мы анализировали различное применение народно-разговорных элементов в романах С. Айвазяна “Судьба армянскаяˮ и “Хндзорескˮ. Правильно и к месту применëнная каждая реалия народно-разговорной лексики отражает и подчëркивает психику и мышление героя, говорящего на диалекте. Эпическим оригиналам придают народность диалектные варианты литературных норм, идиомы и фразеологические единицы, которые автор применил в основном в речи героев. Эти реалии способствуют индивидуализации речи персонажам и созданию живого художественного колорита. In our article we have investigated the various usages of colloquial dialectic elements in S. Ayvazyan’s “The fate of Armenia” and “Khdzoresk” novels. The precise and relevant usage of colloquial lexicon’s each particle expresses and stresses the psychology and mentality of a dialect speaking character. The dialectic versions of formal words, the idioms and phrasal verbs, which have been used by the author in the characters’ speech, transfer folkloricity to epicplots. Those facts foster the personalization of characters’ speech and the creature of natural fictional atmosphere.
Keywords: Ժողովրդախոսակցական բառապաշար