Лингвокультурный аспект политического дискурса - Минасян, Нарине; Арутюнян, Кристина (Լիմուշ հրատ.)
В статье анализируются лингвокультурные особенности политического дискурса Армении и Азербайджана. Анализ политического дискурса позволяет выявить менталитет, ценности того или иного национального сообщества. В центре изучения – метафоры, которые являются индикаторами состояния общественного сознания, они отражают мировидение действительности. Метафоры показывают, какие структуры сознания доминируют в настоящее время в армянском и азербайджанском обществе и определяют их политическое поведение. Հոդվածում վեր են լուծվում Հայաստանի և Ադրբեջանի քաղաքական խոսույթի լեզվամշակութային առանձնահատկությունները։ Քաղաքական խոսույթի վերլուծությունը թույլ է տալիս բացահայտել մտածելակերպը, այս կամ այն ազգային համայնքի արժեքները։ Մենք ուշադրություն ենք դարձնում փոխաբերությանը, որը համարվում է հասարակական գիտակցության վիճակի ցուցանիշը, այն արտացոլում է իրականությ ան աշխարհհայացքը։ Փոխաբերությունները ցույց են տալիս Հայաստանի և Ադրբեջանի հասարակության ընթացիկ գերակշռող գիտակցության կառուցվածքները և որոշում դրանց քաղաքական վարքագիծը։ The given article deals with linguocultural features of political discourse of Armenia and Azerbaijan. The analysis of political discourse reveals mentality, values of this or that national community. We focus on metaphors which are regarded to be indicators of the state of the public consciousness, they reflect the worldview of reality. Metaphors indicate the current dominant structures of consciousness in Armenian and Azerbaijan society and determine their political behaviour.
Keywords: Менталитет; Лингвокультурные особенности