Բառային կրկնությունների առանձնահատկությունները Չարենցի ութնյակներում և տրիոլետներում - Սարոյան, Նռանե
Շատ հայ գրականագետներ գրել են բանաստեղծություններում կրկնվող հնչյունների մասին (ասոնանս, կոնսոնանս, ալիտերացիա)։ Սակայն բառային կրկնությունները այդքան էլ չեն հետաքրքրել նրանց։ Այս հոդվածում ուսումնասիրվում են Չարենցի տրիոլետներում բառային կրկնությունների տարբեր տեսակները և դրանց առանձնահատկությունները։ Բառային կրկնությունների շատ տեսակներ կան, և Չարենցը օգտագործել է դրանցից մի քանիսը (անաֆորա, էպանալեպսիս, էպիստրոֆ, անադիպլոսիս, դիակոպ և այլն)։ Հոդվածում նաև ասվում է՝ ինչպես են այդ բառերը օգնում հասկանալ բանաստեղծության իմաստը։ Многие армянские литературоведы написали о букв, которые повторяются в стихотворениях (ассонанс, консонанс, аллитерация). Но повторения слов не особо интересовали их. В этой статье рассматриваются разные виды повторений и их особенности в триолетах Чаренца. Есть много видов повторений, и Чаренц использовал некоторые из них (анафора, эпаналепсис, эпистроф, анадиплосис, диакоп и т.д.). В статье также говорится как эти слова помогают понимать смысл стихотворений. Many Armenian literary scholars wrote about letters, which are repeated in poems (assonance, consonance, alliteration). But the repetition of words didn’t interest them. The article discusses different kinds of repetitions and their characteristics in Charents’s triolets. There are many kinds of repetitions, and Charents used some of them (anaphora, epanalepsis, epistrophe, anadiplosis, diacope etc.). It is also discussed how those words help understand the meaning of poems.
Keywords: Գրականագիտություն