Վրաց եկեղեցու անջատումը Հայոց եկեղեցուց - Տեր-Գրիգորյան, Արմեն (Լիմուշ հրատ.)
VII դարի սկզբին Վրաց եկեղեցին միացավ Բյուզանդական եկեղեցուն, խզելով դարավոր միությունը Հայոց եկեղեցու հետ։ Այս պառակտման գլխավոր նախաձեռնողն էր վրաց կաթողիկոս Կյուրիոնը։ Հայ հոգևորականությունը և Սմբատ Բագրատունին փորձեցին կանխել Կյուրիոնի մտադրությունը, բայց ապարդյուն։ Հայ-վրաց եկեղեցիների բաժանումը տեղի ունեցավ 608 թ.։ Այս երևույթը կարելի է մեծ կորուստ համարել երկու ազգերի համար, քանի որ դավանական պառակտումը երկու երկրներին իրարից վանող ազդեցություն ունեցավ հետագա դարերի ընթացքում։ В начале VII века Грузинская церковь присоединилась к Византийской церкви, разрушив вековое единство с Армянской церковью. Главным инициатором этого раскола был грузинский католикос Кюрион. Армянское духовенство и Смбат Багратуни пытались предотвратить намерения Кюриона, но напрасно. Разделение Грузинской церкви от Армянской произошло в 608 году. Этот феномен можно считать большой потерей для двух наций, потому что конфессиональный раскол оказал отделяющее влияние на две страны на протяжении веков. At the beginning of the VII century the Georgian Church united with the Byzantine Church, breaking the age-old unity with the Armenian Church. The main initiator of this division was Georgian catholicos Kyurion. Armenian clergymen and Smbat Bagratuni tried to prevent Kyurion's intentions but all was in vain. The separation of the Georgian Church from Armenian occurred in 608. This phenomenon can be regarded as a great loss for the two nations because the confessional split has had a mutilated effect for two countries for centuries.
Keywords: Հայոց եկեղեցի