Ադրբեջանի տեղեկատվական ագրեսիան սոցիալական մեդիայում 2020թ. սեպտեմբերի 27-ին Արցախի դեմ սանձազերծված պատերազմից հետո - Բալայան, Սամվել
Հոդվածում կարևորվում է 2020 թվականի սեպտեմբերի 27-ին Ադրբեջանի կողմից Արցախի Հանրապետության դեմ սանձազերծված պատերազմից հետո տեղեկատվական անվտանգության ոլորտին պատշաճ ուշադրություն դարձնելը: Հատկապես նշվում է հակահայկական հրապարակումներով առանձնացող ադրբեջանական տեղեկատվական աղբյուրների ոսումնասիրության կարևորությունը` որպես ԱՀ տեղեկատվական անվտանգության սպառնալիքների բացահայտման, անհրաժեշտ պաշտպանական միջոցների ներդրման, Արցախում ապրող հայ հասարակության տեղեկատվության ընկալման հմտությունների զարգացման, ադրբեջանական տեղեկատվական ահաբեկչությանը դիմակայելու անհրաժեշտ միջոց։ Այս նպատակով դիտարկվում է Ադրբեջանի հակահայկական տեղեկատվական քաղաքականությունը 2020 թվականի արցախյան պատերազմից հետո՝ Արցախում լայն տարածում գտնող սոցիալական մեդիայի որոշ ռեսուրսների միջոցով: Հոդվածում ներկայացվում են տեսական ու գործնական մակարդակները՝ բացահայտելով հակահայկական տեղեկատվական քաղաքականության օրինակներն ու զարգացումները: В данной статье подчеркивается важность уделения должного внимания сфере информационной безопасности после войны, развязанного Азербайджаном против Республики Арцах 27 сентября 2020 года. В особенности, отмечается важность изучения азербайджанских информационных источников, которые отличаются своими антиармянскими публикациями, как необходимое средство обнаружения угроз информационной безопасности Республики Арцах, внедрения необходимых защитных мер, развития навыков восприятия информации армянским обществом, противодействия азербайджанскому информационному терроризму. С этой целью рассматривается антиармянская информационная политика Азербайджана после арцахской войны 2020 года, посредством некоторых ресурсов социальной медии, широко распространяющийся в Арцахе. В статье представлены теоретические и практические уровни, раскрывая примеры и развития антиармянской информационной политики. This article emphasizes the importance of paying due attention to the sphere of information security after the war unleashed by Azerbaijan against the Republic of Artsakh on 27 September 2020. In particular, mention is made of the importance of studying Azerbaijani information sources, which are distinguished by their anti-Armenian publications, as a necessary means of detecting threats to the information security of the Artsakh Republic, and of introducing the necessary protective measures, developing the skills of Armenian society in perceiving information and countering Azerbaijani information terrorism. To this end, the anti-Armenian information policy of Azerbaijan after the Artsakh war of 2020, through some resources of social media, which is widely disseminated in Artsakh, is being considered. The article presents theoretical and practical levels, revealing examples and development of anti-Armenian information policy.
Keywords: Լրագրություն