Ընտրական գործընթացին ներգրավվումը՝ որպես քաղաքական մասնակցության տարատեսակ (ՀՀ օրինակով) - Սարգսյան, Առնակ (Լիմուշ հրատ.)
Ընտրությունների և ընտրական գործընթացի բնույթով կարելի է պատկերացում կազմել քաղաքական համակարգի ու վարչակարգի էության և առանձնահատկությունների մասին: Տվյալ հասարակության զարգացումը հնարավոր չէ իրականացնել` առանց ընտրության արդարացի կազմակերպման, քանի որ ընտրությունների միջոցով է ձևավորվում երկրի կառավարման համակարգը: Հարկավոր է ընտրական գործընթացների մասնակցության մեջ բարձրացնել քաղաքացիների գիտակցության մակարդակը և թույլ չտալ, որ ցածր գիտակցությունը հանգեցնի կենտրոնացված իշխանության ձևավորմանը: Ընտրություններն անցկացվում են ընտրական իրավունքի իրականացման՝ ազատության և կամավորության սկզբունքների հիման վրա: Ոչ ոք իրավունք չունի պարտադրելու ընտրողին քվեարկել որևէ թեկնածուի (կուսակցության) օգտին կամ դեմ, ինչպ ես նաև հարկադրելու ընտրողին մասնակցել կամ չմասնակցել ընտրություններին: Ազատ և արդար ընտրություններ անցկացնելու միջոցով քաղաքական իշխանություն մուտք կգործեն կրթված և մասնագիտական պատրաստություն ունեցող ավելի մեծ թվով անհատներ: Принимая во внимание характер выборов и избирательного процесса, можно опираться на сущность и особенности политической системы и режима. Без справедливой организации выборов развитие этого общества невозможно, потому что система управления страной формируется путем выборов. Необходимо повысить уровень сознательности граждан в избирательном процессе и предотвратить низкую осведомленность о формировании централизованной власти. Выборы проводятся на основе осуществления права голоса, свободы и добровольчества. Никто не имеет право налагать голосование на или против какого-либо кандидата (партии), а также заставлять избирателей участвовать или не участвовать на выборах. Проводя свободные и справедливые выборы, все более образованные и профессионально подготовленные лица войдут в политическую власть. In terms of the nature of the elections and the electoral process we can draw on the essence and peculiarities of the political system and the regime. Without the fair organization of the elections the society cannot develop as the governance system of a country is formed through elections. It is necessary to increase the level of citizens' consciousness in the electoral process and prevent the low awareness of the formation of a centralized government. Elections are held on the basis of the realization of the right to vote, freedom and volunteerism. No one has the right to compel the voter to vote for or against any candidate (party), or compel voters whether to participate or not in elections. By holding free and fair elections, more and more educated and professionally trained individuals will enter the political power.
Keywords: Իրավագիտություն