Ներգործական սեռի երկարժույթ բայերի կապակցական հնարավորությունները անձնանիշ գոյական ուղիղ խնդիրների հետ - Ամիրխանյան, Կարինե
Հոդվածում քննվել են «բայ-գոյական» կապակցության մասնակի դրսևորումներից մեկի՝ «անձնանիշ գոյական ուղիղ խնդիր + ներգործական սեռի երկարժույթ բայ» կաղապարի որոշ յուրահատկություններ: Մասնավորապես, խոսքային միջավայրում որոշ դեպքերում առաջանում են կապակցման սահմանափակումներ՝ պայմանավորված բայի կազմությամբ, գոյականի ցույց տված անձի սեռով, տարիքային խմբով և այլն: В статье рассматривается частичное явление синтаксической связи между глаголом и существительном в моделе «существительный в прямом дополнении обозначающий «персона» + двувалентный глагол действительного залога». В речевой деятельности в некоторых случаях происходят ограничения, которые связяны с структурой глагола, с семантическими особенностями существительного, в частности- это слова, обозначающие пол, возрастная группа человека․ The article deals with the partial phenomenon of the syntactic connection between a verb and a noun in the model «a noun in a direct object denoting «person» + a bivalent verb of the active voice». In speech activity, in some cases, restrictions occur that are associated with the structure of the verb, with the semantic features of the noun, in particular, these are words denoting gender, age group of a person.
Keywords: Հայոց լեզու