Մայրաքաղաք Երևանի արտաքին կապերը, համագործակցությունը միջազգային կառույցների և քույր քաղաքների հետ - Մինասյան, Էդիկ (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածում ցույց է տրվում 2800-ամյա մայրաքաղաքի բազմաբնույթ կապերը արտասահմանյան քաղաքների, այդ թվում երեք տասնյակից ավելի քույր քաղաքների Սփյուռքի հայկական համայնքների, Արցախի Հանրապետության, ինչպես նաև արտասահմանյան ֆիրմաների հետ։ Ներկայացվում է Երևանի քաղաքապետարանի կողմից իրագործվող արտաքին առևտրա-տնտեսական և ինվեստիցիոն ծրագրերի շրջանակներում աշխատանքների կազմակերպումը, մասնավորապես ներդրումների խրախուսման և ներգրավման համար պայմանների ու մեխանիզմների ստեղծումը: Հանգամանորեն անդրադարձ է կատարվում Երևանի քաղաքապետարանի անդամությանը այնպիսի միջազգային կազմակերպություններին, ինչպիսիք են ԱՊՀ մայրաքաղաքների և խոշոր քաղաքների միջազգային Ասամբլեայի, Ֆրանսախոս քաղաքների միջազգային Ասոցիացիան, Միջազգային քաղաքային համայնքների Լուսավորում Ասոցիացիան, Սևծովյան մայրաքաղաքների ասոցիացիային, Քույր քաղաքների միջազգային ասոցիացիային, Համաշխարհային Ժառանգության քաղաքների կազմակերպությունը և այլն։ В статье показано, что столица, которой исполнилось 2800, является центром многосторонних связей с зарубежными городами, в том числе трех десятков городов в общинах Диаспоры, Республике Арцах, а также с иностранными фирмами. Представлена организованная мэрией города программа по внешней торговле и экономическим и инвестиционным связям, а именно создание условий и механизмов для поощрения и привлечения инвестиций. Освещается членство представителей муниципалитета в международных организациях, таких как Международная Ассамблея столиц СНГ и крупных городов, Ассоциация просвещения местных сообществ, Международная ассоциация городов-побратимов, Организация городов Всемирного наследия и многое другое. The article is about the different relations with foreign countries and the foreign relations of 2800-year-old city with the foreign countries and more than 30 sister cities, the Armenian communities of Diaspora, Republic of Artsakh, as well as other foreign firms, according to the appropriate archival documents, different reports of international buildings, press and many other materials and according to the analized available literature, among foreign countries are more than 30 countries. It is presented the organization of work realized by the Yerevan Municipality in the scope of foreign commercial-industrial and investment programmes, particularly the creation of conditions and mechanisms of the encouragment of investments. We examine thoroughly the membering of Yerevan Municipaltiy with the international organizations, such as CIC Capitals and the Assembly of international cities, The International Association of France-speaking cities, The Association of international local communities, the Association of Black-Sea Capitals, the International Association of Sister Cities, The Organization of cities of Worldwide Herirage, etc.
Keywords: Միջազգային կազմակերպություններ