Թումանյանի ստեղծագործությունները մայրենիի դասագրքերում - Լոռեցյան, Լուսինե
Հոդվածում քննարկվում են տարրական դպրոցի մայրենիի դասագրքերում զետեղված Հ. Թումանյանի ստեղծագործությունները, ներկայացվում են այն ցուցումն ու մեթոդական քայլաշարը, որի կիրառման դեպքում Թումանյանի գեղարվեստական խոսքի գունեղությունը, զգացմունքների զուլալությունը կըմբռնվեն աշակերտների կողմից: Հեղինակը կարևորել է այն, որ Թումանյանի ստեղծագործությունների ուսումնասիրման ճանապարհով կդրսևորվի գեղարվեստական խոսքի նկատմամբ կրտսեր դպրոցականների հետաքրքրությունը: Մասնավորապես հեղինակը կանգ է առնում դրանց բառապաշարի, ազգային արժեքների ձևավորմանը նպաստող հնարավորությունների վրա: Հետազոտման նպատակը: Հետազոտման նպատակն է, «Մայրենի 1-4 դասարաններ» դասագրքերում զետեղված Հովհ. Թումանյանի ստեղծագործությունների ուսումնասիրումն ու վերլուծությունը: Հետազոտման խնդիրները: Ներկայացնել «Մայրենի 1-4 դասարաններ» դասագրքերում զետեղված Հովհ. Թումանյանի ստեղծագործությունների կրթադաստիարակչական նշանակությունը կրտսեր դպրոցականի կյանքում: В данной статье рассматриваются произведения Ованеса Туманяна, помещённые в учебники родного языка начальной школы, представляются те указания и методические шаги, при применении которых, ученикам усвоится чистота чувств и пестрота художестженного слова Туманяна. Автор посчитал важным путем изучения произведений Туманяна проявить интерес к художественному слову у младших школьников. В частности, автор останавливается на возможностях развития словарного запаса и способствования образования народных ценностей. Цель исследования: Целью исследования является изучение и анализ литературных произведений Ованеса Туманяна в учебниках “Родной язык 1-4 классы”. Проблемы исследования. Представить образовательное значение произведений Ованеса Туманяна в учебниках “Родной язык 1-4 классы” в жизни учеников младших классов. The article discusses Tumanyan’s works in native language textbooks of the elementary school, presents the instructions and methodical step, in case of which the color of Tumanyan’s artistic speech and the simplicity of feelings will be understood by the pupils. The auther expressed the interest of primary school pupils in the artistic expression of Tumanyan’s works. In particular, the auther emphasizes on their vocabulary and opportunities for the formation of national values. The purpose of the research: The aim of the reaearch is to study and analyuze the works of Hovhannes Tumanyan which are included in the textbooks “Mother Tongue in Grades 1-4”. Research problems. To introduce the educational significance of Hovhannes Tumanyan’s works inqlded in the “Mother Tongue in Grades 1-4” textbooks in the life of the primary school student.
Keywords: Գրականության դասավանդման մեթոդիկա