Տարածական հարաբերություններ արտահայտող բարբառային մի քանի հնաբանությունների շուրջ - Քումունց, Մ․
Սյունիք-Արցախ բարբառախմբում 90-ից ավելի բառեր կան, որ արտահայտում են տարածական հարաբերություններ, ծագմամբ ընդհանրություններ ունեն հնդեվրոպական լեզուների հետ: Այդ բառերից են՝ կէտ (кет), քաշ (каш), զէհ (зей), ղօլ (хол), կող-մ (кох-м), քիփ (кип), ճօնդ (чонд), ծիպ-լի (ципли), որոնք լեզվի զարգացման արտաքին և ներքին գործոնների ազդեցությամբ բարբառախմբում ձևով և իմաստով փոփոխություններ են կրել: Այս բառերի շուրջ անցկացված բառաքննական փորձերը կարող են օգտակար լինել հայոց լեզվի պատմության, համեմատական լեզվաբանության և հայ բարբառագիտության բնագավառների համար: Сюникско-арцахская диалектная группа насчитывает более 90 слов, которые выражают пространственные отношения и имеют сходство с индоевропейскими языками. Примеры этих слов: կէտ (кет), քաշ (каш), զէհ (зей), ղօլ (хол), կող-մ (кох-м), քիփ (кип), ճօնդ (чонд), ծիպ-լի (ципли), которые под влиянием внешних и внутренних факторов развития языка претерпели изменения по форме и значению в диалектной группе. Эксперименты по изучению этих слов могут быть полезны в области истории армянского языка, сравнительного языкознания и армянской диалектологии. There are more than 90 words In Syunik-Artsakh dialectical group, which express expanding relations and have similarities with Indo-European languages.For example կէտ (ket), քաշ (qash), զէհ (zeh), ղօլ(ghol), կող-մ (kogh-m), քիփ (qiph), ճօնդ (tchond), ծիպ-լի (tsip-li), whichhave undergone changes under the influence of external and internal factors of language development in the dialectal group in their meaning and shape.The lexical experiments conducted around these words can be useful for the fields of the history of the Armenian language, for comparative linguisticsand Armenian dialectology.
Keywords: Հայոց լեզու