«Նույնահիմքություն» արտահայտչամիջոցի միավորների և դրանց համակցման ձևույթային կաղապարները Հովհաննես Շիրազի նոր տպագրված «Հուշարձան հայրիկիս» գիրք-պոեմում - Մինասյան, Սիլվա
Հայ մեծանուն բանաստեղծ Հովհաննես Շիրազի (Կարապետյան) վերջերս հրատարակված գրքերից մեկը բովանդակում է հայրապատում շարքի չհրատարակված բանաստեղծությունները: Հոդվածում քննել ենք այդ բանաստեղծությունների «նույնարմատություն» արտահայտչամիջոցի միավորների ձևույթային կաղապարները: Առանձնացրել ենք երկու հարյուր հիսունից ավելի միավորներ, որոնք նույն կամ հարևան տողերում են և ապահովում են իմաստաբանական խորացումները: Նույնարմատության միավորները համադրվել են երեսունից ավելի կառուցվածքային տիպերով՝ նույն տողում, քսաներկուսն էլ՝ հարևան տողերում, որոնք իմաստաբանական յուրատիպ խտացումներ են ապահովել: Քննված կաղապարները հավաստում են նույնարմատության հարուստ դրսևորումները տաղանդավոր գրողի չափածոյում: В статье рассмотрены морфемные модели экспрессивного средства «նույնահիմքություն» (идентичность) и его единиц в недавно опубликованной книге Ов. Шираза «Ушардзан айрикис». В сборнике включены стихи, которые не были изданы при жизни талантливого поэта и делают целостным ряд стихотворений об отце. Нами были отделены 250 морфемных моделей единиц вышеупомянутого экспрессивного средства. Они сопоставлены парами, которые встречаются в одной и той же строке 30 структурными видами, а в разных строках- 22 видами. Сопоставление однокоренных единиц и создание вышеупомянутого экспрессивного средства свойствены стилю классиков XX века. Ов. Шираз этим средством выразил глубокие чувства патриотизма и любви к отцу. The article deals morphemic types of units of expressive means «նույնահիմքություն» (identity) in the Hovhannes Shiraz΄s recently published book «Hushardzan hayrikis». It contains poems which complete collection on fatherhood. We have separate 250 morphemic types of units. There are in same or adjacent lines. This units are combined in 30 structural types. s characteristic not only of Shiraz, but also of poets of the XX century.
Keywords: Հայոց լեզու