Տեղեկատվական միջավայրի փոխակերպումները և հայաստանյան մամուլի հիմնախնդիրները՝ ղարաբաղյան շարժման համատեքստում (1988-1991թթ.) - Մկրտիչյան, Աննա (Լիմուշ հրատ.)
Ղարաμաղյան շարժման տարիներին տեղեկատվության ձեռքբերման, առավել ևս տարածման ազատությունը խիստ սահմանափակված էր: Այդ անկայուն ժամանակաշրջանում մամուլն ի զորու չէր լիարժեքորեն իրականացնել իրեն վերապահված գործառույթները: 1988-1991թթ. հայաստանյան մամուլի հրապարակումների ուսումնասիրությունը թույլ է տալիս վեր հանել այն բազմաթիվ մտահոգությունները, որոնք առկա էին տեղեկատվական միջավայրում և հենց մամուլի գործունեության մեջ՝ սկսած վստահության ճգնաժամի մթնոլորտի ձևավորումից մինչև տպագրական խնդիրներ, տարածման դժվարություններ: Այդուհանդերձ, մամուլն ու լրագրողները դժվարությունն եր էին հաղթահարում, լուծումներ որոնում ստեղծված իրավիճակում: Այդ ճանապարհը նաև նախադրյալ հանդիսացավ ազատ մամուլի ստեղծման համար: Во время Карабахского движения свобода доступа к информации и, более того, свобода распространения были строго ограничены. В течение этого нестабильного периода пресса не смогла полностью выполнить функции, которые она имела. 1988-1991гг. изучение публикации прессы в Армении позволяет нам выявить многие проблемы, которые существовали в информационной среде и в деятельности прессы – от формирования атмосферы кризиса доверия до проблемы печати и трудности распространения. Тем не менее, пресса и журналисты преодолевали трудности и находили решение я этой ситуации. Этот путь был предпосылкой для создания свободной прессы. During the Karabakh Movement, the freedom of access to information and, moreover, freedom of distribution was strictly limited. During that unstable period, the press was unable to fully perform its functions. The study of the articles in the Armenian press from 1988 to 1991 allows us to present a number of issues existing in the information environment and in the media, from the formation of an atmosphere of confidence crisis to printing problems and difficulties of distribution. Nevertheless, press and reporters tried to overcome difficulties and look for solutions in the current situation. This road was also a prerequisite for the creation of free media.
Keywords: Տեղեկատվական անվտանգություն; Տեղեկատվական միջավայր; Հայաստանյան մամուլ