Հայկական խաչքարերը Լեհաստանի Հանրապետությունում - Մատինյան, Հենրի (Լիմուշ հրատ.)
Սույն հոդվածում ներկայացված են Լեհաստանի Հանրապետությունում կանգնեցված հայկական խաչքարերի պատմությունը, տեղադրման շարժառիթը և խորհուրդը։ Որպես կանոն՝ բոլոր այդ խաչքարերը նվիրված են հայ-լեհական բարեկամական հարաբերություններին և խորհրդանշում են Հայոց ցեղասպանության անմեղ զոհերի հիշատակը։ Օգտագործելով գերազանցապես լեհական աղբյուրներ՝ հեղինակը մանրակրկիտ ուսումնասիրությամբ վեր է լուծում խաչքարերի տեղադրման հետ կապված մանր ամասները։ Հարկ է նշել, որ խաչքարերը նոր երևույթ են հայ-լեհական հարաբերությունն երում և կարող են իրենց ուրույն դերն ունենալ երկկողմ հարաբերությունների սերտ ացման գործում։ В этой статье описывается история, мотив и символ установления армянских хачкаров, возведенных в Республике Польше. Как правило, все эти хачкары посвящены армяно-польским дружеским отношениям и символизируют память о невинных жертвах Геноцида армян. Используя в основном польские источники, автор тщательно анализирует детали установки хачкаров. Следует отметить, что хачкары являются новым явлением в армяно-польских отношениях и могут играть свою роль в повышении двусторонних отношений. The article presents the history, motive and purpose of the placement of Armenian khachkars erected in the Republic of Poland. As a rule, all those khachkars are dedicated to the Armenian- Polish friendly relations and symbolize the memory of the Armenian Genocide’s innocent victims. Using predominantly Polish sources, the author thoroughly investiagates the details of the khachkars’ installation. It is worth mentioning that khachkars are a new phenomenon in the Armenian-Polish relations and may have their own role in raising bilateral relations.
Keywords: Հայ-լեհական հարաբերություններ; Հայ մշակույթ