Հայերի տեղաբաշխումը Վրաստանում ըստ Վախուշտի Արքայազնի - Կարապետյան, Դավիթ (Լիմուշ հրատ.)
18-րդ դարի առաջին տասնամյակներին Վրաստանի մի շարք շրջաններում՝ Թիֆլիսում ու շրջակայքում, Գորիում ու դրան մոտ գտնվող ոչ մեծ բնակավայրերում, Մուխրանին հարակից ոչ մեծ բնակավայրերում, Ցխինվալ քաղաքում և հարակից շրջանների ոչ մեծ բնակավայրերում, Քութայիսում, հայ բնակչությունը բավականին մեծ թիվ էր կազմում: Փաստորեն, հայության կենտրոնացված բնակության տարածքը սկսվում էր Քութայիսից արևմուտքում և հասնում Ռուսթավի արևելքում, ինչպես նաև տարածվում հյուսիս` մինչև ներկայիս Ցխինվալ քաղաքը ներառյալ, իսկ Քարթլիի վարչատարածքային կազմում գտնվող հայկական երկրամասերում բացարձակ մեծամասնություն էր: Резюмируя отметим, что в первые десятилетия в Тифлисе и его окрестностях, в Гори и близлежащих поселениях, в небольших поселениях недалеко от Мухрана, в Цхинвали и небольших поселениях, в окрестностях Кутаиси, армянское население было довольно многочисленным. Фактически, по словам Вахушти, концентрированное местоположение армянского населения начиналось от Кутаиси с запада и достигало до Рустави в восточной части и распространилось на север, включая нынешний город Цхинвали. По сведениям, Вахушти армянское население составляло абсолютное большинство в армянских территориях, которые находились в составе Картли. According to the information provided by the Georgian historian and geographer Wakhusht Bagrationi, in Tiflis and its environments in Gori and nearby settlements, in small settlements near Mukhran, in Tskhinvali and small settlements in the vicinity of Kutaisi, the Armenian population was numerous. In fact the concentrated location of the Armenian population began from Kutaisi in the west and reached Rustavi in the eastern part, spread northwards including the present city of Tskhinvali. According to Wakhusht, the Armenian population was the absolute majority in the Armenian provinces that were part of Kartli.
Keywords: Պատմական աշխարհագրություն