Ղարաբաղյան հիմնախնդրի կարգավորման գործընթացը 2016թ. քառօրյա պատերազմից հետո - Կարապետյան, Ռոման (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածում ներկայացվում է Ղարաբաղյան հիմնախնդրի կարգավորման գործընթացը 2016-2018 թվականներին: Նախ և առաջ, փորձ է կատարվել մեկնաբանել և վեր հանել այն պատճառները, որոնք կարող էին հանգեցնել 2016թ. ապրիլին Ադրբեջանի կողմից ռազմական գործողությունների սանձազերծմանը: Այնուհետև ներկայացվել են այն նոր իրողությունները, որոնք տեղ են գտել բանակցային գործընթացում: Մասնավորապես՝ ներկայացվել են բանակցող կողմերի դիրքորոշումներում տեղ գտած որոշակի փոփոխությունները, դրանց առանձնահատկությունները: Ելնելով առկա փաստերից և հակամարտության զարգացման դինամիկայից, փորձ է արվել նաև հետագա զարգացումների վերաբերյալ որոշակի վերլուծական-կանխատեսական մոտեցումներ կիրառել: В статье представлен процесс урегулирования Карабахского конфликта в 2016-2018 годах. Прежде всего, была сделана попытка прокомментировать и объяснить причины, которые могли привести к военной операции со стороны Азербайджана в апреле 2016 года. Затем были представлены новые реалии в переговорном процессе. В частности, были представлены некоторые изменения в позициях сторон переговоров и их спецификация. Основываясь на существующих фактах и динамике развития конфликтов, была сделана попытка применить некоторые аналитические и прогностические подходы к дальнейшим развитиям. The article presents the process of the settlement of the Karabakh conflict in 2016-2018. First of all, an attempt was made to comment and explain the reasons that could lead to the invasion of military operations by Azerbaijan in April 2016. Then, new realities in the negotiation process were presented. In particular, some changes in the positions of the negotiating parties and their specification were presented. Based on existing facts and the dynamics of the development of conflicts, an attempt was made to apply some analytical and prognostic approaches to further developments.
Keywords: Ղարաբաղյան հիմնախնդիրներ; Արցախի Հանրապետություն