Արցախում տեղի ունեցած ողբերգական իրադարձությունների շուրջ (1919 թ. հունիս) - Աբրահամյան, Հրանտ (Լիմուշ հրատ.)
Նշված ժամանակաշրջանում Արցախում տեղի ունեցած ողբերգական իրադարձություններին անդրադարձել են մի շարք հեղինակներ: Սակայն որոշ հարցեր մնացել են չլուսաբանված: Մեր կողմից կատարված նոր ուսումնասիրությունները հնարավորություն են ընձեռել որոշ հարցեր լուսաբանելու նորովի և կատարելու ուղղումներ, առանձնապես Ղայբալիշինի բնակչությանը ցեղասպանության ենթարկելու և գյուղն ամբողջովին ոչնչացնելու հարցում: Ավերածությունների են ենթարկվել նաև Շուշիի շուրջը գտնվող հինգ բնակավայրեր: Այս ամենը կազմակերպել են Ադրբեջանի իշխանությունները՝ անգլիացի գաղութարարների համաձայնությամբ: Հայոց ցեղասպանության բոլոր դաժանությունները կրկնվել են Արցախում: К трагическим происшествиям, происходящим в отмеченном временном периоде в Арцахе, обращался ряд авторов. Однако некоторые вопросы не были в центре внимания и не были освещены. Новые исследования, сделанные нами, дали возможность осветить некоторые вопросы по-новому и внести поправки в особенности в вопросе геноцида населения Кайбалишина и целостного уничтожения деревни. Кроме этого были разрушены пять населенных пунктов, которые находились вокруг Шуши. Все это было организовано азербайджанскими властями при согласии английских колонизаторов. Жестокость армянского геноцида повторилась в Арцахе. Several authors have written about tragic events in Artsakh in the above-mentioned period of time, but several issues haven't been illuminated. New researches, which have been done by us, give a chance to illuminate several issues in a new way and to make corrections, especially in the issue of population genocide and elimination of Ghaylabishi. Five settlements around Shushi have also been eliminated. Those cruel actions have been organized by Azerbaijani authorities with the consent of English colonists. Abuse of Armenian genocide repeated in Artsakh.
Keywords: Արցախ; Պատմություն