Չորրորդ աստիճանի որոշ նշանավոր գծեր - Նալբանդյան, Գուրգեն; Մարության, Կարինե
Հոդվածում դիտարկված են հարթության վրա չորրորդ աստիճանի նշանավոր գծերը, որոնք իրենց հատկություններով տարբերվում են մեզ հայտնի գծերից և իրենց ուրվագծերով բնորոշում բնության մեջ գոյություն ունեցող մարմիններ: Այդպիսի նշանավոր գծերից են՝ Բեռնուլիի լեմնիսկատը և Կասսինի ձվածիրները, կանխոիդա Նիկոմեդա և Պասկալի խխունջը, կարդիոիդան, կապպա, վարդեր: Արտածված են այդ կորերի հավասարումները ուղղանկյուն դեկարտյան և բևեռային կոորդինատական համակարգերուում: В стате рассмотрены замечательные линии четвертой степени на плоскости, которые своими свойствами отличаются от известных нам линий и своими траекториями определяют фигуры, существующие в природе. Такими замечательными линиями являются - лемниската Бернулли и овал Кассини, конхоида Никомеда и улитка Паскаля, кардиоида, каппа, розы. Выводятся уравнения этих кривых в прямоугольной декартовой системе координат и в полярной координатной системе. Considered wonderful lines of the fourth degree on the plane, which differ in their properties from those known to us, and by their outlines they identify bodies that exist in nature. Among which significant features are the lemniscate of Bernoulli and ovals of Cassini, the cardioids of Nicomedia and the parachoid of Pascal, cardio, kappa, roses. Equations of these curves are produced in both the rectangular coordinate system and the polar coordinatesystem.
Keywords: Մաթեմատիկա