Առաջին սեռի անիսկական ինտեգրալների հաշվումը Լապլասի ձևափոխության միջոցով - Պետրոսյան, Գայանե; Ավանեսյան, Դիանա
Մաթեմատիկայիում հաճախ անհրաժեշտ է լինում հաշվել այնպիսի անիսկական ինտեգրալներ, որոնց արժեքները հաշվելու համար կամ կիրառվում են մաթեմատիկական անալիզից հայտնի աշխատատար մեթոդներ, կամ կատարվում են մոտավոր հաշվարկներ: Նման ինտեգրալների արժեքները հաշվելու համար երբեմն ավելի հարմար է կիրառել Լապլասի ձևափոխությունը: Հոդվածում ներկայացված է առաջին սեռի անիսկական ինտեգրալների հաշվումը Լապլասի ձևափոխության միջոցով: Դիտարկված են կոնկրետ օրինակներ և ցույց է տրված, որ այդ մեթոդը որոշ դեպքերում առավել արդյունավետ է: В математике часто бывает необходимо вычислить несобственные интегралы, в процессе которого либо применяются трудоемкие методы математического анализа, либо делают приближенные расчеты. Для вычисления подобных интегралов иногда более удобно пользоваться интегральным преобразованием Лапласа. В работе представлено вычисление несобственных интегралов первого рода с применением преобразования Лапласа. Рассмотрены конкретные примеры и показано, что в некоторых случаях этот метод более эффективен. Often in mathematics values of improper integrals are calculating by using mathematical laborious methods. Also doing approximate calculations. Sometimes for calculating improper integrals can be solved by applying integral transformation of Laplas. In this article presented calculating of improper integrals of first kind using Laplas’ transformation. Considered concret examples and it is shown that in some cases this method is more effective․
Keywords: Մաթեմատիկայի դասավանդման մեթոդիկա