Լեյշմանիոզի տարածվածությունը Արցախում - Ջհանգիրյան, Մարատ; Աղասյան, Սուսաննա; Սարգսյան, Վարդիկ
Lեյշմանիոզը Արցախում տարածված էնդեմիկ հիվանդություններից մեկն է , որն առաջացնում են լեշմանիա ցեղին պատկանող մտրակավոր նախակենդանիները: Կարևորվում է բնակչության շրջանում արձանագրված լեյշմանիոզների դեպքերին առնչվող տվյալների համակարգված հավաքագրումը և վերլուծությունը առողջապահական միջոցառումների պլանավորման և դրանց գնահատման համար: Համաճարակաբանական հսկողության տվյալները կարևոր են նաև հիվանդության միտումների բացահայտման համար , քանի որ տարածաշրջանը այս հիվանդության տարածման տեսակետից համարվում է ոչ ապահով: Лейшманиоз является одним из распространенных эндемических заболеваний в Арцахе, возбудителем являются жгутиковые, семейство лейшмании. Наиболее важным для планирования, изучения и проведения профилактических мер со стороны органов здравохранения является своевременное выявления лейшманиоза у населения. Данные санэпидемстанции важны так же для выявления очагов, так как регион является опасным с точки зрения этой болезни. Leishmaniasis is one of the most common endemic diseases in Artsakh caused by intracrllular leishmaniasis. Systematic collection and analysis of date on cases of leishmaniasis among the population is impotant for the planning and evaluation of health measures. Epidemiological surveillance date are also impotant for detecting disease trends, as the region is considered unsafe from this point of view․
Keywords: Մակաբուծաբանություն