Շրջակա միջավայրը և քաղաքային մշակույթը - Համբարձումյան, Անուշ; Ենգիբարյան, Տիգրան
Հոդվածում ներկայացվում է քաղաքային բնակավայրերի՝ ուրբանիզացված շրջանների առանձնահատկությունները, դրանց կապը շրջակա միջավայրի հետ: Անդրադարձ է կատարվում քաղաքային բնակավայրերի և դրանցում կանաչապատ տարածքների ձևավորման պատմությանը, քաղաքների զարգացմանը, դրանց դերը քաղաքակրթությունների զարգացման համատեքստում, տեխնոլոգիական և տրանսպորտային նորարարությունների ազդեցությունը քաղաքային տարաբնակեցման, քաղաքային տնտեսությունների ձևավորման վրա: Համառոտ կերպով ներկայացված են նաև աշխարհի խոշոր քաղաքներին բնորոշ հիմնախնդիրները և տրվել են դրանց լուծման ուղիները: Առանձին բաժնով խոսք է գնում քաղաքային լանդշաֆտների ձևերի, դրանց կարևորության մասին, բերվում են կետեր, թե ինչպիսի՞ն պետք է լինեն ապագայում կառուցապատվելիք քաղաքային բնակավայրերը և թե ի՞նչ ընթացքով պետք է զարգացնել դրանք։ Упоминается об истории городских поселений и зеленые зоны в них,о развитии городов,их роли в контексте развития цивилизации,о влиянии технологических и транспортных инноваций на развитие городского расселения, на развитие городских хозяйств․ The article presents the peculiarities of urban areas, urbanized areas, their connection with the environment. Separate sections refer to the history of urban settlements, the development of green areas in them, the development of cities, their role in the context of the development of civilizations, the impact of technological and transport innovations on urban resettlement, urban farming. The problems typical of the major cities of the world are briefly presented, the ways to solve them are given. A separate section discusses the forms of urban landscapes, their potential, and points to what urban settlements should be built in the future and how they should be developed․
Keywords: Աշխարհագրություն