Социально-экономические последствия развития альтернативной энергетики в РА - Хачатурян, Вачаган (Լիմուշ հրատ.)
Потребности в энергии растут гораздо быстрее прироста ее производства, в связи с чем энергия солнечных лучей, ветра, потока воды, тепла земных недр, большая часть которой игнорировалась, получила новый статус внимания. Общими плюсами «зеленой» энергетики являются неограниченность и требования, отвечающие охране окружающей среды. К недостаткам относятся: привязка генераторов, использующих определенные виды возобновляемой энергии, к определенным территориям; невысокая плотность и непостоянство во времени энергетических потоков и значительные затраты на аккумулирование энергии. Альтернативные энергоресурсы Армении – это энергия солнца, ветра, биомассы, малых рек и геотермальная. «Зеленая» энергетика на сегодняшний момент, с финансовой точки зрения, проигрывает традиционной и может быть экономически целесообразной только в условиях ее искусственной поддержки, в ряде случаев являясь удачным дополнением к «большой» энергетике. Էներգետիկ պահանջներն աճում են շատ ավելի արագ, քան արտադրության աճը, հետևաբար և էներգիան արևից, քամուց, ջրի հոսքից, երկրի ընդերքի ջերմությունը, որի մեծ մասը անտեսված է եղել, հիմա նոր ուշադրության կարգավիճակում են: Ընդհանուր առմամբ` «կանաչ» էներգիայի առավելությունները անսահմանափակ են շրջակա միջավայրի պահպանության պահանջները բավարարելու համար: Նրա թերությունները ներառում են պարտադիր գեներատորների օգտագործում որոշակի տեսակի վերականգնվող էներգետիկայի կոնկրետ ոլորտներում. էներգիայի հոսքերի ցածր խտությունը և անկայունությունը, և էներգետիկ պահեստավորման զգալի ծախսերը: Այլընտրանքային էներգետիկան Հայաստանում արևային, հողմային, կենսազանգվածի, երկրաջերմային և փոքր գետերն են: «Կանաչ» էներգետիկան այս պահին ֆինանս ական տեսանկյունից տանուլ է տալիս ավանդականին, և կարող է տնտեսապես իր ագործելի լինել միայն իր արհեստական աջակցությամբ: Ակնհայտ է, որ «կանաչ» էներգիան կարող է որոշ դեպքերում հաջող լրացում լինել «մեծ» էներգետիկային: Energy needs grow much faster than the growth in its production, so that the energy of sunlight, wind, water flow, heat of the earth's interior, most of which was ignored, received new attention. The general plus of "green" energy is its unlimitedness and correlation with environmental requirements. Among deficiencies we should mention linking to the generators that apply certain types of renewable energy to certain areas; low density and inconstancy of energy flows, significant costs for energy storage. Alternative energy resources in Armenia are solar energy, wind, biomass, small rivers and geothermal energy. "Green" energy presently, from a financial point of view, relinquishes to traditional, and can be economically feasible only in the conditions of its artificial support, in some cases being a successful addition to the "big" energy.
Keywords: Энергетика; Благосостояние населения; Экономика