Հոգեբանական անվտանգության հիմնախնդրի սոցիալ- հոգեբանական կոնտեքստը - Հարությունյան, Ռոզալյա (Լիմուշ հրատ.)
Անվտանգություն հասկացությունը վերջին տարիներին ձեռք է μերել ոչ միայն հանրային, այլև համաշխարհային նշանակություն: Անվտանգությունը բարդ, բազմաբովանդակ, բազմակառույց կենսապահովական համակարգ է, որն ամեն առումով փոխկապակցված է կյանքի կարևոր ասպեկտների հետ: Հոգեբանական անվտանգությունը մեծապես հիմնվում է անձի սուբյեկտիվ աշխարհընկալման, հուզական դաշտի կայունության, անձնային փորձի, հոգեկանի գործունեության առանձնահատկությունների, բնավորության, խառնվածքի և այլ որակների վրա: Անվտանգության զգացողության ընկալման գործընթացը ավելի շատ կապված է սուբյեկտիվ պատկերացումն երի հետ, քան օբյեկտիվ: Այս և հոգեբանական անվտանգությանն առնչվող մի շարք հարցեր ենք փորձել վեր հանել սույն հոդվածի շրջանակներում: Психологическая безопасность за последние годы приобрела не только общественное, но и мировое значение. Безопасность представляет собой сложную, содержательную, многоуровневую систему, которая во всех смыслах связана с важными аспектами жизни. Психологическая безопасность в большей степени опирается на субьективное мировосприятие личности, стабильность эмоционального поля, личный опыт, особенности внутреннего мира, характера и темперамента.Процесс познания ощущения безопасности больше связан с субъективными понятиями, чем с объективными. Эти и некоторые вопросы, касающиеся психологической безопасности, мы попробовали осветить в данной статье. Psychological safety has recently gained not only public, but global importance. Security is a complex, substantial, multilevel system that is completely associated with important aspects of life. Psychological security to a large extent relies on personality’s subjective world perception, emotional field stability and personal experience, as well as peculiarities of the inner world, character and temperament. The process of cognition of the sense of security is more associated with subjective concepts than with the objective ones. These are some issues related to psychological safety, that we tried to highlight in this article.
Keywords: Անվտանգություն; Հոգեկան առողջություն