«Տարածական մտածողություն» հասկացությունը հոգեբանական և մեթոդական տեսանկյունից - Առաքելյան, Գայանե (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածում ներկայացված է «Տարածական մտածողության» հասկացությունը հոգեբանական և մեթոդական տեսանկյունից: Հոգեբանական և մեթոդական գրականության վերլուծությունը հնարավորություն է տալիս դիտարկելու «տարածական մտածողություն» հասկացության սահմանման տարբեր մեկնաբանություններ, սահմանելու այդ տիպի մտային գործունեության կարևոր առանձնահատկություններն ու կառուցվածքը: Այսպիսով` տարածական մտածողությունը մարդու մտային գործունեության այնպիսի տեսակ է, որն ապահովում է տարածական պատկերների ստեղծումը և դրանցով գործառումը խնդիրների լուծման ընթացքում: В статье рассматриваются психологические и методические аспекты понятия “пространственное мышление”. Анализ психологической и методической литературы по проблеме исследования позволил рассмотреть различные подходы к трактовке понятия “пространственное мышление”, определить характерные особенности и структуру этого вида умственной деятельности. Таким образом, пространственное мышление – это вид умственной деятельности человека, который обеспечивает создание пространственных образов и оперирование ими в процессе решения каких-либо задач. The article considers psychological, didactic, and methodical aspects of the concept ''spatial thinking''. The analysis of philosophical and methodological literature regarding the issue allowed to interpret the concept of ''spatial thinking'' and determine its characteristics and structure. Thus spatial thinking is a kind of person’s mental activity that provides the creation of spatial images and their operation while solving problems.
Keywords: Տարածական մտածողություն; Գիտական գրականության ուսումնասիրություններ