Արցախի և Հայաստանի ժողովրդագրական խնդիրները և պետության առաջնահերթությունները - Մանասերյան, Թաթուլ
Հոդվածը նվիրված է Արցախի և Հայաստանի ժողովրդագրական խնդիրներին և պետության առաջնահերթություններին։ Մասնավորապես նշվում է, որ ժողովրդագրական քաղաքականությունը պետական մարմինների և այլ սոցիալական հաստատությունների նպատակաուղղված գործունեությունը պետք է լինի՝ միտված բնակչության վերարտադրության գործընթացների կարգավորմանը, ինչը պետք է նախատեսի բնակչության կառուցվածքի, դինամիկայի, թվաքանակի, բնակեցման և որակի միտումների պահպանում կամ դրանց նպատակային փոփոխություն: Ներկայումս անհրաժեշտություն է առաջացել այն դիտարկել որպես պետության սոցիալական քաղաքականության կարևոր մաս՝ հատուկ իր նպատակներով և դրանց հասնելու հստակ մեթոդներով։ Արցախում և Հայաստանում ժողովրդագրական քաղաքականությունը պետք է կրի ազգային բնույթ և միտված լինի ծնելիության աճին ու ազգաբնակչության թվի շեշտակի ավելացմանը։ Մասնավորապես, օրենսդրության մեջ կարևոր է խթանել ոչ միայն երիտասարդ, այլև ավելի հասուն տարիքի զույգերի ամուսնությունները, նպաստել ոչ միայն բազմազավակ, այլև փոքր ընտանիքներին՝ նրանց տրամադրելով մի շարք արտոնություններ։ Статья посвящена демографическим проблемам Арцаха и Армении и приоритетам государства. В частности, отмечается, что демографическая политика должна представлять собой целенаправленную деятельность государственных органов и иных социальных институтов, направленную на регулирование процессов воспроизводства населения, которая должна обеспечивать сохранение структуры, динамики, численности, расселенности и качественных тенденций или их целенаправленное изменение. В настоящее время возникла необходимость рассматривать ее как важную часть социальной политики государства, имеющую конкретные цели и четкие методы их достижения. Демографическая политика в Арцахе и Армении должна носить национальный характер и должна быть направлена на рост рождаемости и значительное увеличение численности населения страны. В частности, важно в законодательстве способствовать заключению браков не только молодых, но и пожилых пар, поддерживать не только многодетные, но и малодетные семьи, предоставляя им ряд льгот․ The article is devoted to the demographic problems of Artsakh and Armenia and the priorities of the state. In particular, it is noted that demographic policy should be a purposeful activity of state bodies and other social institutions aimed at regulating the processes of population reproduction, which should ensure the preservation of the structure, dynamics, numbers, population and qualitative trends or their purposeful change. At present, there is a need to consider it as an important part of the social policy of the state, which has specific goals and clear methods for achieving them. The demographic policy in Artsakh and Armenia should be of a national character and should be aimed at increasing the birth rate and a significant increase in the population of the country. In particular, it is important to promote the marriage of not only young, but also elderly couples in the legislation, in order to support not only families with many children, but also families with few children, providing them with a number of benefits.
Keywords: Տնտեսագիտություն