Պղնձի դերը ՀՀ ազգային հարստության բնական կապիտալի համատեքստում - Թադևոսյան, Միհրան
Բնական ռեսուրսների արժևորումը և ճիշտ օգտագործումը հանգեցնում է երկրների զարգացմանը և բարգավաճմանը: Ըստ Համաշխարհային բանկի վերլուծությունների՝ բնական կապիտալը ցածր և միջին եկամուտ ունեցող երկրների ազգային հարստության կառուցվածքում զգալի տեղ է զբաղեցնում: Հայաստանի Հանրապետության համար սուղ բնական ռեսուրսների պարագայում պղնձի համեմատաբար մեծ պաշարները հնարավորություն են զարգացման, տնտեսական կայուն աճի ապահովման գործում: Համաշխարհային միտումները՝ մեքենաշինական արդյունաբերության մեջ կատարվող փոփոխությունների տեսանկյունից, լավ պոտենցիալ են ստեղծում ՀՀ բնական ռեսուրսների դերի բարձրացման համար։ Առաջարկվում է վերանայել պղնձի արտահանման մոդելը՝ խտանյութից անցում կատարելով պատրաստի արտադրանքի արտահանմանը, և մշակել քաղաքականություն արդյունաբերության զարգացման համար: Ценное и правильное использование природных ресурсов ведет к развитию и процветанию страны. Согласно анализам Всемирного банка, природный капитал занимает значительное место в структуре национального богатства стран с низким и средним уровнем дохода. В случае скудности природных ресурсов для Республики Армения, относительно большие запасы меди являются возможностью обеспечить развитие и устойчивый экономический рост. Мировые тенденции изменений в машиностроении создают хороший потенциал с точки зрения увеличения роли природных ресурсов РА.Предлагается пересмотреть модель экспорта меди, перейдя от концентрата к экспорту готовой продукции, и разработать политику развития отрасли. According to the analysis of the World Bank, natural capital occupies a significant place in the structure of the national wealth of low- and middle-income countries. Valuable and proper use of natural resources leads to the development and prosperity of the country. In case of scarcity of natural resources for the Republic of Armenia, the relatively large reserves of copper are an opportunity to ensure development and sustainable economic growth. The global trends of changes in mechanical engineering create a good potential in terms of increasing the role of the natural resources of the Republic of Armenia. It is proposed to revise the copper export model, moving from concentrate to export of finished products, and develop a policy for the development of the industry.
Keywords: Տնտեսագիտություն