Գյոթեի կերպարը Թոմաս Մանի «Լոտտան Վայմարում» վեպում - Ստեփանյան, Սիրվարդ (Լիմուշ հրատ.)
Սույն հոդվածում վերլուծվում է Յ.Վ. Գյոթեի կերպարը` 20-րդ դարի լավագույն երկերից մեկում` Թ. Մանի «Լոտտան Վայմարում» վեպում: Մանն անդրադառնում է Գյոթեի «Երիտասարդ Վերթերի տառապանքները» վեպի կերպարներին: Լոտտայի մտորումների միջոցով Մանը Գյոթե հանճարին արժեւորում է տարբեր տեսանկյուններից` ցույց տալով նրա բնավորության եւ ստեղծագործության ամբողջ բարդությունը: Իր ժամանակների համար Մանը կարեւորում է Գյոթեի կերպարի` որպես գերմանական մշակույթը մարմնավորող հերոսի ստեղծումը: Статья посвящена анализу образа И.В.Гете в одном из лучших романов XX века ''Лотта в Веймарe'' Томаса Манна. В романе автор возвращается в мир ''Страданий юного Вертера'' Й. В. Гете. Исходя из размышлений Лотта, Манн оценивает гения Гете с разныx точек зрения, демонстрируя всю сложность его характера и творчества. Сочинение образа Гете, воплощающего в себе героя немецкой культуры, по мнению Манна, необходимо для своего времени. The article is devoted to the analysis of one of the best novels of XXth century Lotte in Weimar by Thomas Mann, where the author draws on the world of Goethe's novel ''The Sorrows of young Werther''. Lotte's thoughts allow Mann to assess Goethe's genius from many points of view, demonstrating all the complexity and creativity of his art and character. According to Mann the creation of Goethe's figure is necessary for his time as the best embodiment of the German cultural hero.
Keywords: Գերմանական գրականություն