ԱՀ առողջապահության ոլորտի արդի խնդիրները և կառավարման նշանակությունը ժամանակակից պայմաններում - Լալայան, Յանա
Բնակչության առողջության պահպանման ու բարելավման նպատակով իրականացվող կանխարգելիչ միջոցառումներն աշխարհի ցանկացած երկրի առողջապահական համակարգի առաջնահերթ ու կարևորագույն խնդիրներից են: Առողջ և բարեկեցիկ կյանքով ապրող բնակչությունը լուրջ երաշխիք է տվյալ երկրի տնտեսության զարգացման գործընթացում: Առողջապահության համակարգի գլխավոր ուղղություններից են կառավարումն ու ֆինանսավորումը, որոնց բարեփոխումները հարկ է կատարել առաջին փուլում, ինչը դրականորեն կանդրադառնա համակարգի որակի վրա՝ և՛ բուժաշխատողի, և՛ քաղաքացիների տեսանկյուններից: Բուժաշխատողները պետք է ստանան խթանող ու արդարացի վարձատրություն, և այնպիսի մեխանիզմներ պետք է ներդնել, որոնք կապահովեն լրիվ պետպատվերով բուժսպասարկումը՝ բացառելով ստվերային վճարման երևույթները: Ինչ վերաբերում է կառավարմանը, ապա դա առնչվում է համակարգի բոլոր ուղղություններին, և անհրաժեշտ է հնարավորինս արագ կերպով հստակեցնել առկա հիմնախնդիրներն ու անցնել ինստիտուցիոնալ բարեփոխումների իրականացմանը։ Профилактические мероприятия, осуществляемые с целью сохранения и укрепления здоровья населения, являются одной из приоритетных и важнейших задач системы здравоохранения любой страны мира. Население, ведущее здоровый и благополучный образ жизни, является серьезной гарантией в процессе экономического развития данной страны. Одним из основных направлений системы здравоохранения является управление и финансирование, реформы которого должны быть проведены на первом этапе, что положительно скажется на качестве системы, как с точки зрения медицинского работника, так и граждан. Медицинские работники должны получать стимулы и справедливое вознаграждение, а также должны быть внедрены такие механизмы, которые будут обеспечивать полноценное государственное заказное медицинское обслуживание, исключающее явления теневой оплаты. Что касается управления, то оно касается всех направлений системы, и необходимо как можно быстрее прояснить существующие проблемы и приступить к реализации институциональных реформ. Preventive measures implemented in order to maintain and improve the health of the population are one of the priority and most important tasks of the health care system of any country in the world. A population living a healthy and prosperous life is a serious guarantee in the economic development process of the given country. One of the main directions of the healthcare system is management and financing, the reforms of which should be carried out in the first stage, which will positively affect the quality of the system, both from the perspective of the healthcare worker and the citizens. Medical workers should receive incentive and fair remuneration, and such mechanisms should be introduced that will ensure full state-ordered medical care, excluding the phenomena of shadow payment. As for management, it is related to all directions of the system, and it is necessary to clarify the existing problems as quickly as possible and proceed to the implementation of institutional reforms.
Keywords: Տնտեսագիտություն