Արտեմ Հարությունյանի հայրենասիրական պոեզիան - Միրզոյան, Սուսան (Լիմուշ հրատ.)
Սույն հոդվածում վերլուծվում ու գնահատվում է արդի հայ պոեզիայի ականավոր ներկայացուցիչներից մեկի՝ Արտեմ Հարությունյանի հայրենասիրական պոեզիան: Նշվում է, որ Ա. Հարությունյանի հայրենապատումը լայն ընդգրկումներ ունի ազատ չափածոյի /վերլիբր/ ընձեռած սահմաններում: Նա պատկերների թարմ հյուսվածքներով ներկայացնում է հայ ժողովրդի հերոս ական անցյալը, ցավով ու ցասումով պատկերում Հայոց ցեղասպանությունը Արևմտյան Հայաստանում 1915-1923թթ., ոգևորությամբ հյուսում Արցախյան պատերազմի ազգափրկիչ տարեգրությունը: Ա. Հարությունյանի պոեզիան, ըստ էության, համարվում է նոր երևույթ հայ քնարերգության դարավոր, հարուստ գանձարանում: В данной статье дается анализ и оценка патриотической поэзии одного из видных поэтов-современников Артема Аруюняна. Отмечается, что данная тематика раскрывается большей частью за счет свободного стиха (верлибра). Используя свежую систему образов, он представляет героическое прошлое армянского народа, с болью и гневом изображает Геноцид армян в Западной Армении в 1915-1923 гг., с энтузиазмом вплетает национально-освободительную тематику в хронику Арцахской войны. Поэзия A. Арутюняна по сути представляет собой новое явление в богатой сокровищнице армянской поэзии. This article analyzes and evaluates the patriotic poetry of one of the prominent contemporary poets Artem Harutyunyan. It is noted that this topic is mainly revealed due to free verse. Using a fresh system of images, he represents the heroic past of the Armenian people, with pain and anger depicts the Armenian Genocide in Western Armenia in 1915-1923, enthusiastically flies national liberation themes into the chronicle of the Artsakh war. A. Harutyunyan's poetry is, in fact, a new phenomenon in the rich treasury of Armenian poetry.
Keywords: Գրականագիտություն