Դատապարտյալների սոցիալ-հոգեբանական խնդիրները - Սարգսյան, Լևոն; Լաչինյան, Լիլիթ; Աբգարյան, Արմեն
Հոդվածը վերաբերվում է իրավական հոգեբանության ամենակարևոր հարցին մեկի՝ դատապարտյալների հոգեբանական խնդիրների ուսումնասիրությանը։ Վերլուծվում են տարբեր հեղինակների մոտեցումները։ Հոդվածում նկարագրված են դատապարտյալին բնորոշ մի շարք խնդիրներ՝ հոգեբանական սթրես, վերակառուցում, հարմարում քրեակատարողական հիմնարկությունում, մեղքի զգացում, հարաբերություններում դժվարություններ և այլն։ Ազատությունից զրկելու առանձնահատկություններից ելնելով` ներկայացվում են դատապարտյալների հոգեբանական վիճակի փոփոխությունները, ինչպես նաև այն դժվարությունները, խոչընդոտներն ու հակասությունները, որոնք առաջանում են այս ժամանակահատվածում: Статья относится к самому важному вопросу в юридической психологии: изучения психологических проблем заключенных. Анализируются подходы разных авторав. В статье описана ряде задач характерно осужденного: психологический стресс, реконструкций, адаптация уголовно-исполнительного учреждения, чувство вины, трудности в отношениях, и т.д. Обусловлены особенностями лишения свободы представлены изменения психологического состояние осужденных а так же те трудности, препятствия и противоречия, которые встречаются в этом периоде. The article refers to the most important question in legal psychology: study of psychological problems of prisoners. Analyzes the approaches of different authors. This article describes a number of problems characteristic of the convicted person: stress, reconstructions, adaptation penitentiary, guilt, difficulty in relationships, etc. Conditioned by the particularities of imprisonment are presented the changes of psychological mood for convicted persons, as well as the difficulties, the obstacles, the contradictions which they face during this period.
Keywords: Հոգեբանություն