Մարտական գործողությունների մասնակից-ուսանողների հետ հետվնասվածքային սթրեսային հակազդումների հաղթահարման ուղղությամբ տարվող հոգեբանական աշխատանքի որոշ առանձնահատկություններ - Յարամիշյան, Վիտյա
Հոդվածում ներկայացված են Ղարաբաղյան երկրորդ (44- օրյա) պատերազմի մարտական գործողություններին մասնակցած Արցախի պետական համալսարանի ուսանողների մոտ հետվնասվածքային սթրեսային հակազդումների բացահայտման և հաղթահարման ուղղությամբ իրականացվող հոգեբանական աշխատանքի որոշ առանձնահատկություններ: Համառոտ վերլուծված են հետպատերազմյան իրավիճակում բնականոն ուսումնական գործունեության վերականգնման և գործընթացի մասնակիցների մոտ հետպատերազմյան սինդրոմների հաղթահարման ուղղությամբ համալսարանի ղեկավարության գործադրած ջանքերը, նկարագրված են հրավիրված մասնագետների, այդ թվում` Արցախում տեղակայված խաղաղապահ ուժերի պրակտիկ հոգեբանների հետ համագործակցության որոշ ուղղություններ, տրված են երաշխավորություններ` հոգեբանական աշխատանքի կազմակերպման և նկարագրված խնդիրների լուծման համար: В статье представлены некоторые особенности психологической работы по выявлению и преодолению посттравматических стрессовых реакций у студентов Арцахского государственного университета-участников боевых дейстий Второй (44-х дневной) Карабахской войны. Коротко анализированы усилия руководства университета по восстановлению повседневной учебной деятельности, а так же по преодолению поствоенных синдромов у участников данного процесса, охарактеризованы некоторые направления взаимодействия с приглашенными специалистами, в том числе с практическими психологами миротворческих сил, помещенных в Арцахе, внесены психологические рекомендации по по организации психологической работы и по решению описанных задач. The article presents some peculiarities of the psychological work carried out by the students of Artsakh State University, who took part in the hostilities of the second (44-day) Karabakh war, to detect and overcome post-traumatic stress reactions. The efforts of the university administration to restore normal educational activities in the post-war situation and to overcome the post-war syndromes of the participants in the process are briefly analyzed, some areas of cooperation with invited specialists, including psychologists from peacekeeping troops in Artsakh, are described, and problemsolving psychological work is given.
Keywords: Հոգեբանություն