Սահմանադրությունը և հերմենևտիկան` տեսական և կիրառական հարցերի միջոցով - Շահնազարյան, Նորիկ
Հոդվածը նվիրված է սահմանադրության և հերմենևտիկայի տեսական, կիրառական հարցերին։ Մասնավորապես համակողմանի վերլուծության են ենթարկվել իրավաբանական և սահմանադրական հերմենևտիկայի հասկացությունն ու նշանակությունը։ Հետազոտության առարկան է՝ ժամանակակից սահմանադրության հասկացությունը, առանձնահատ- կությունները և զարգացման միտումները։ Հոդվածի նպատակն է բացահայտել սահմանադրական հերմենևտիկայի հասկացությունը, էությունը և բովանդակային առանձնահատկությունները, պարզաբանել նրա անմիջական գործադրման տեսական և կիրառական նշանակությունը իրավակարգավորումների ոլորտում։ Գիտական նորույթը կայանում է նրանում, որ հոդվածում առաջին անգամ մանրակրկիտ բացատրություն է տրվում հերմենևտիկայի ծագմանը և կիրառմանը իրավագիտության մեջ, համակարգված մեթոդաբանությամբ վերլուծության է ենթարկվում սահմանադրական հերմենևտիկայի տեսական – կիրառական և ամբիվալենտային բնույթը։ Статья посвящена теоретическим и прикладным вопросам конституции и герменевтики. В частности, всесторонне проанализированы понятие и значение правовой и конституционной герменевтики. Предметом исследования являются понятие, особенности и тенденции развития современной конституции. Цель статьи - раскрыть понятие, сущность и содержательные особенности конституционной герменевтики, разъяснить теоретическое и прикладное значение его непосредственного применения в области правового регулирования. Научная новизна заключается в том, что в статье впервые дается обстоятельное объяснение зарождения и применения герменевтики в юриспруденции, при систематической методологии анализируется теоретико– прикладной и амбивалентный характер конституционной герменевтики. The article is devoted to theoretical and applied issues of constitution and hermeneutics. In particular, the concept and meaning of legal and constitutional hermeneutics are comprehensively analyzed. The subject of research is the concept, features and tendencies of the development of the modern constitution. The purpose of the article is to reveal the concept, essence and substantive features of constitutional hermeneutics, to explain the theoretical and practical significance of its immediate application in the field of legal regulation. The scientific novelty lies in the fact that for the first time the article provides a thorough explanation of the origin and application of hermeneutics in jurisprudence, the theoretical– applied and ambivalent nature of constitutional hermeneutics is analyzed with a systematic methodology.
Keywords: Իրավունք