Երկաշխարհության մոտիվը Է. Ա. Հոֆմանի «Ոսկե ծաղկամանը» հեքիաթում - Ղուլյան, Արտակ (Լիմուշ հրատ.)
Երկաշխարհությունը՝ աշխարհի բաժանումն է երկու՝ երազանքների, անուրջների և նյութական աշխարհների միջև: Դա յուրահատուկ է հատկապես ռոմանտիզմի դարաշրջանին, որտեղ այս երկու՝ իրական և երևակայական աշխարհների համեմատությ ան ու հակադրության հենքի վրա ստեղծվել, կառուցվել է ռոմանտիկական գեղարվ եստական- պատկերավոր մոդելի սկզբունքը: Երկաշխարհության մոտիվի վրա է կառուցված գերմանական ուշ շրջանի ռոմանտիզմի հայրերից մեկի՝ Էռնեստ Ամադեուս Հոֆմանի ամբողջ ստեղծագործությունը: Հոդվածում քննության ենք առել նրա «Ոսկե ծաղկաման» հեքիաթը, որը միայն առաջին հայացքից է հեքիաթի նման. իրականում այն մի հրաշալի ձոն է Մարդու ազատության, ազատության համար մղվող պայքարի փառաբանություն, սիրո և արդարության գովերգում՝ ներծծված անմնացորդ նվիրումով և հավատով առ լուսավոր ապագան: Двоемирие – это разделенность мира на две части – мир мечты и мир материальный. Это было особенно свойственно для романтической эпохи, когда на основе сопоставления и противопоставления реального и воображаемого миров строился принцип романтической художественно-образной модели. На мотиве двоемирия построено произведение одного из ярчайших представителей позднего немецкого романтизма Э.А.Гофмана. В статье проанализирована его сказка “Золотой горшок”, которая с первого взгляда похожа на сказку. В действительности это чудесная ода про свободу Человека и восхваление борьбы за свободу, воспевание любви и справедливости, безграничной преданности и веры в светлое будущее. Тhe dual conception of reality presupposes the division of the universe into the world of dreams and material world. It is was particularly peculiar for the romantic period, where based on comparison and contrast of real and imaginary worlds the principle of romantic imagery model was created. The motive of dual conception is taken as a basis for the work of one of the most vivid representatives of Late German Romanticism – Ernest Amadeus Hoffman. In this article we took into consideration his “the Golden Vase” tale which seems to be a fairy tale at the first sight. In fact, it’s a wonderful ode to human freedom, glorification of the struggle for freedom, praise of love and justice, endless devotion and faith in bright future.
Keywords: Գրականություն