Կադրային քաղաքականությունը Խորհրդային Հայաստանում 1920-ական թթ. - Բադալյան, Արմեն
Հոդվածը ներկայացնում է 1920թ. դեկտեմբերի 2-ին Հայաստանի Հանրապետությունում տեղի ունեցած իշխանափոխությունից հետո քաղաքական իշխող նոր ուժի՝ Հայաստանի կոմունիստական կուսակցության կադրային քաղաքականությունը: ՀՍԽՀ բոլշևիկյան իշխանությունը, կրկնօրինակելով Խորհրդային Ռուսաստանի օրինակը, իր կադրային քաղաքականությունը դարձրեց մենաշնորհային. միայն ՀԿ(բ)Կ անդամները կարող էին զբաղեցնել տարբեր աստիճանի ղեկավար պաշտոններ: Դրա համար ՀԿ(բ)Կ Կենտկոմը 1920-ական թթ. ստեղծեց համապատասխան նորմատիվ-իրավական դաշտ: Վարվող քաղաքականության ար- դյունքում ձևավորվեց կադրային նոր համակարգ՝ խորհրդային նոմենկլատուրա: В статье представлена кадровая политика, проводимая новой правящей политической силой – Коммунистической партией Армении, после переворота 2 декабря 1920г. в Рес- публике Армения. Большевистская власть Армянской ССР, подражая примеру Советской России, сделала свою кадровую политику монопольной, подразумевающая, что только члены КП(б)А могли занимать различные руководящие должности. Для реализации этой политики, ЦК КП(б)А своими решениями в 1920-х годах создал соответствующее нормативно-правовое поле. В результате проводимой политики сформировалась новая кадровая система-номенклатура. The article is dedicated to the cadre policy of the Communist Party of Armenia which seized the power in the Republic of Armenia on December 2, 1920. The Bolshevik authorities of Soviet Armenia copied the cadre policy of Soviet Russia thus turning it to its monopoly. It meant that only the members of CPA could held different leading posts in the state. To implement this cadre policy, the Central Committee of CPA passed decisions that created a corresponding norms’ and laws’ field. As a result of this policy, a new cadre system, the nomenclature, was formed.
Keywords: Պատմություն