Հասարակական-քաղաքական կյանքի աշխուժացումը և ներքաղաքական զարգացումները ԼՂՀ-ում 2000-2007թթ․ - Ավանեսյան, Իսկուհի
Քննության առնելով 2000-2007թթ. Արցախի Հանրապետության ներքաղաքական կյանքն ու զարգացումները՝ փորձել ենք վեր հանել քաղաքական ուժերի, հասարակական կազմակերպությունների ներգրավվածությունը ընթացող գործընթացներին, պետականաշինությանը: Դեռևս 1991թ. սեպտեմբերի 2-ին միջազգային իրավական նորմերի ու ԽՍՀՄ օրենքների համապատասխան հանրապետություն հռչակվեց Լեռնային Ղարաբաղը, որի հայությունը որդեգրեց հայրենի բնօրրանում ազատ ապրելու ուղեգիծ: Այս իրադարձությամբ Արցախում սկզբնավորվեց անկախ, ինքնիշխան, ազգային պետականության կերտման, այդ համատեքստում մարդու իրավունքների համընդունելի սկզբունքների, ընտրությունների ՝ որպես ժողովրդավարության կարևորագույն ինստիտուտներից մեկի կիրառման գործընթացը: Рассмотрев внутриполитическую жизнь и процессы, происходившие в Республике Арцах в 2000-2007 гг., мы попытались обозначить участие политических сил и общественных организаций в политических процессах и государственном строительстве. 2 сентября 1992 года, в соответствии с международными правовыми нормами и законами СССР, Нагорно- Карабахская Республика была провозглашена республикой, где армянский народ избрал путь свободной жизни, у родных очагов. Это событие положило начало формирование независимой, суверенной, национальной государственности в Арцахе, и в этом контексте был запущен процесс применения всеобщих принципов прав человека и выбора как одного из важнейших институтов демократии. Having examined the internal political life and processes that took place in the Republic of Artsakh in 2000-2007, we tried to identify the participation of political forces and public organizations in political processes and state building. On September 2, 1992, in accordance with international legal norms and the laws of the USSR, the Nagorno-Karabakh Republic was proclaimed a republic, the Armenians of which chose the path of free life on their native lands.This event marked the beginning of the formation of an independent, sovereign, national statehood in Artsakh, and in this context, the process of applying the principles of human rights and elections as one of the most important institutions of democracy, was initiated.
Keywords: Պատմություն