Ղևոնդ Ալիշանը` կրթող և դաստիարակող - Աթայան, Անահիտ (Լիմուշ հրատ.)
«Ղ. Ալիշանը` կրթող և դաստիարակող» հոդվածը քննության է առնում հեղինակի մանկավարժական և դաստիարակչական երկերը: «Ազգային հատուկ դաստիարակություն», «Ամսոց բնական նշանները», «Ծանիր զքեզ», «Նվեր տղայոց» և այլ երկերում Ալիշանը խոսում է ազգային դաստիարակությ ան, բարոյական բարձր արժեքների, ընտանիքի և ծնողի դերի մասին: Բազմաթիվ հոդվածներում, բանասիրական և հայրենագիտական ուսումնասիրություններում Ալիշ անը գնահատում է հայ ժողովրդական բանահյուսության դերը` շեշտելով այն հանգամանքը, որ հայկական մշակույթը ծնվում է ժողովրդից: Ահա թե ինչու է կարևորվում ազգային ավանդությունների և ավանդույթների հավաքումն ու պահպանումը: Статья «Г. Алишан – преподаватель и воспитатель» исследует педагогические и воспитательные работы автора. В «Особенностях национального воспитания», «Природных приметах месяца», «Подарке мальчикам», «Узнай себя» и в других произведениях Алишана говорится о национальном воспитании, формировании высших моральных норм и о главной роли семьи и родителей. В своих многочисленных статьях, филологических и краеведческих исследованиях Алишан оценивает роль армянского народного фольклора, отмечая, что армянская культура берет начало у народа и поэтому важны сбор и сохранение национальных легенд и традиций. The article “Gh. Alishan – a teacher and an educator” examines the author’s works on pedagogy and upbringing. In “Features of national upbringing”, “Natural superstitions of month”, “Gifts to boys”, “Recognize yourself” and other works by the author such issues as national upbringing, the formation of the highest moral norms and the main role of the family and parents are mentioned. In numerous articles and philological studies of local history Gh.Alishan appreciates the role of Armenian folklore, noting that Armenian culture originates from the people and therefore it is important to collect and preserve national traditions and legends.
Keywords: Բանասիրական ուսումնասիրություններ; Ընտանեկան դաստիարակություն