Հայոց ցեղասպանության թեմայի ընկալման հայեցակարգային որոնումներ - Ստեփանյան, Սիրվարդ
Սույն հոդվածի հիմքում դրված է արտասահմանյան գրականության մեջ Հայոց ցեղասպանության թեմայի պատմական հայեցակարգի ճանաչողական խնդիրը քաղաքական տեսանկյունից։ Սա դիտվում է որպես պայքարի գործընթաց, որի նպատակը ցեղասպանությունների, բռնությունների ընկալումն է, իսկ հիմնական պատճառը եղել ու մնում է պատմական կրկնության վախը։ Բռնությունը որպես դիրքորոշում սահմանվում է ժամանակի քաղաքական մարտավարության և էթնիկ ներհատկության փոխներգործմամբ։ Արդի հայեցակարգային որոնումների տեսական հիմք է առաջարկվում թուրք պատմաբան, ցեղասպանագետ, ԱՄՆ Քլարկի համալսարանի պրոֆեսոր Թաներ Աքչամի «Խայտառակ արարք Հայոց ցեղասպանությունը և թուրքական պատասխանատվության հարցը» աշխատությունը; Գեղարվեստական առումով խնդրին առնչվող հենք ունեն Օմար Փամուքի «Ձյունը», Էլիֆ Շաֆագի «Ստամբուլի բիճը», Էդգար Հիլզենրաթի «Վերջին մտքի հեքիաթը» Աքրամ Այիսլիի «Քարակերտ երազներ», Գամիդ Ամիրովի «Արցունքներ դրախտում» վեպերը։ В основу данной статьи положена познавательная проблема исторической концепции темы Геноцида армян в зарубежной литературе с политической точки зрения как процесса борьбы, целью которого является восприятие геноцидов и насилия, а главной причиной был и остается страх перед историческим повторением. Насилие как позиция определяется взаимодействием политической тактики времени и этничности. В качестве теоретической основы для современных концептуальных поисков предлагается работа турецкого историка, исследователя геноцида, профессора Университета Кларка Танера Акчама «Позорное дело, Геноцид армян и вопрос турецкой ответственности». С художественной точки зрения романы «Снег» Омара Памука, «Стамбульский бастард» Элиф Шафагa, «Сказка о последней мысли» Эдгара Хильзенрата, «Каменные сны» Акрама Айисли, «Слезы в раю» Гамида Амирова. имеют основу, связанную с этой проблемой. This article is based on the cognitive problem of the historical concept of the Armenian Genocide in foreign literature from a political point of view as a process of struggle, the purpose of which is the perception of genocides and violence, and the main reason was and remains the fear of historical repetition. Violence as a position is determined by the interaction of the political tactics of the time and ethnicity. As a theoretical basis for modern conceptual searches, the work of the Turkish historian, genocide researcher, professor at Clark University Taner Akçam "The Shameful Case, the Armenian Genocide and the Question of Turkish Responsibility" is proposed. From an artistic point of view, the novels "Snow" by Omar Pamuk, "Istanbul Bastard" by Elif Shafaga, "The Story of the Last Thought" by Edgar Hilsenrath, "Stone Dreams" by Akram Ayisli, “Tears in Paradise” by Gamid Amirov have a basis related to this problem.
Keywords: Գրականություն