«Փափուկ ուժ» հասկացության տեսահայեցակարգային հիմքերը - Սարգսյան, Հայկ (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածի նպատակը ամերիկացի քաղաքագետ Ջոզեֆ Նայի կողմից գիտական շրջանառության մեջ մտցված «փափուկ ուժ» հասկացության տեսահայեցակարգային ասպեկտների ուսումնասիրությունն է: Հոդվածի հեղինակը եկել է եզրակացության, որ փափուկ ուժը պետության՝ առանց հարկադրանքի սեփական նպատակներին հասնելու կարողությունն է: Բացի այդ` հոդվածում շեշտադրվում է այն հանգամանքը, որ փափուկ ուժը` որպես արտաքին քաղաքականության գործիք, արդիական է դարձել ժամանակի ընթացքում պետությունների՝ սեփական խնդիրները միայն ռազմական ուժով լուծելու անկարողությունից: Հոդվածի վերջում ներկայացվում են փափուկ ուժի ռեսուրսները, μաժանում է իրականացվում այդ ռեսուրսների պետական և ոչ պետական մակարդակների միջև: Цель статьи заключается в изучении теоретического базиса понятия "мягкой силы", автором которой является американский исследователь Джозеф Най. Автор настоящей статьи приходит к выводу, что суть "мягкой силы" заключается в процессе материализации приоритетов государства, их трансформации в реальные политические результаты и дивиденды без всякого принуждения. Более того, в статье утверждается, что важность мягкой силы значительно возросла, в частности, в результате эволюции силы как таковой, неспособности государств достигать поставленных задач, применяя лишь инструментарий "жесткой силы". Наконец, статья выявляет также различные подходы касательно исследования ресурсов мягкой силы, и в этой связи проводится ясная грань между спецификой государственных и негосударственных ресурсов. The aim of the article is to examine theoretical basis of the concept “soft power”, coined by Joseph Nye. While exploring definitions of the concept we came to the conclusion that soft power refers to the process of materialization of states’ preferences into policy outcomes without using coercion. Furthermore, the article states that the importance of soft power has grown as a result of evolution of power and the inability of states to reach their goals merely by using “hard power”. In the end, the article explores different approaches in the context of the resources of soft power and differentiates between state-level and non-state level resources.
Keywords: Քաղաքական մշակույթ; Արտաքին քաղաքականություն